Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige, 23. travnja je u 174 knjižnice te 50-ak knjižara diljem Hrvatske održana manifestacija Noć knjige. S bogatim programom obilježavanja, po prvi puta pridružila se i Gradska knjižnica Nova Gradiška, u suorganizaciji osnovnih i srednjih škola te novogradiških udruga.

Noć knjige u Gradskoj knjižnici počela je već u 17,30 sati, pola sata ranije od predviđenog termina početka programa diljem zemlje. Voditeljice Renata Matijašević i Anka Višić priredile su kreativnu radionicu-igraonicu čitanja i izrade veselih “bookmarkera“ za male “likovnjake” osnovnih škola “Ljudevit Gaj” i “Mato Lovrak”, koji su došli u pratnji Martine Prpić, dipl. knjižničarke (OŠ “Ljudevit Gaj”) i Vedrana Šperande, mr. knjižničarstva (OŠ “Mato Lovrak”). Svoje simpatične uratke, učenici su potom odnijeli na Dječji odjel, mjesto održavanja središnje proslave Noći knjige, kako bi ih na panou izložili posjetiteljima.

 

Nestrpljivi prijatelji knjige, po svemu sudeći, jedva su dočekali ovaj događaj. Pristizali su u skupinama, velikom brzinom popunjavajući sva slobodna sjedeća mjesta. Suradnica Gradske knjižnice, Lovorka kovačević-Poletto, na ulazu im je dijelila tajnovite papiriće označene brojevima. Konačno, nešto poslije 19,00 sati, počela je svečanost otvaranja Noći knjige. Ravnateljica knjižnice Biljana Dakić predstavila je svoju vrijednu ekipu knjižničara bez čije pomoći ova manifestacija ne bi bila ostvariva, a potom se obratila s nekoliko prigodnih riječi: “S milijunima ljubitelja knjige, dobrote i svjetlosti proslavljamo Svjetsku noć knjige koja se slavi širom svijeta. Prošle godine, po prvi puta i u Hrvatskoj, u ovoj noći je sudjelovalo 49 gradova, a već ove godine ih je preko 100”.

 

Uslijedile su pozdravne riječi predstavnika brojnih ustanova. Ravnateljica gimnazije Nada Peleh-Serenčeš istaknula je vrijedna monografska gimnazijska izdanja te se prisjetila začetaka Gimnazije u Novoj Gradiški: “Godine 1994. novogradiška Gimnazija navršila je 75 godina postojanja. povodom toga, izdali smo knjigu ‘Obljetnice Gimnazije u Novoj Gradiški’. Za 80-u godišnjicu Gimnazije, 1999. ponovno smo izdali monografiju ’80 godina Gimnazije u Novoj Gradiški’. Treća knjiga, koja je izdana povodom 85 godina, zove se ‘Gimnazija Nova Gradiška – škola za 21. stoljeće’. Te tri knjige, mi u Gimnaziji smatramo trilogijom i svaka od njih svjedočanstvo je jednoga vremena. A zatim smo za 90-u obljetnicu izdali i četvrtu monografiju ‘Iz prošlosti u budućnost'”.

 

Matica hrvatska, kao najveća krovna organizacija kulture u Republici Hrvatskoj, također je bila jedan od sudionika Noći knjige. Predstavnik novogradiškog Ogranka Matice Josip Ostić pohvalio se brojnim izdanjima: “Dosada smo izdali sedam knjiga. Poslije 2000. godine kontinuirano nastavljamo s izdavanjem našega Godišnjaka. Izišlo je već 12 brojeva, a moramo se pohvaliti kako je i trinaesti već pri kraju. Sljedeće godine imat ćemo među gostima u Godišnjaku i našeg Miru Gavrana. Malo smo ga duže čekali”.

 

Zabavni program Noći knjige uključivao je nastupe učenika novogradiških osnovnih škola i glazbene škole Pučkog otvorenog učilišta te Gimnazije Nova Gradiška uz Hrvatsku pjevačku skupinu “Slavča”. Voditeljica glazbene škole Ana Turkalj istaknula je sreću što u jednoj ustanovi, Domu kulture, građani mogu uživati u nekoliko vidova umjetnosti: “Imamo prigodu i čast da u ustanovi, koju s ponosom možemo nazvati Dom kulture, objedinjujemo čitanje knjige, slušanje glazbe i gledanje slika. Odgajamo našu mladost za nešto lijepo i plemenito. Pozvani smo da širimo oko sebe dobre vibracije, da jedni drugima pomažemo, da se s osmijehom srećemo. To je cilj svake odgojno-obrazovne ustanove”.

 

Predstavljeni su i projekti “Ljubi bližnjeg svoga”, “Knjiga dostupna svima” te nagrađivani gimnazijski list “Zvono”. Mladi knjižničar Leo Sokić, mr. informatologije, po prvi put je predstavio i pokret BookCrossing koji, kroz darivanje i razmjenu knjiga koje putuju svijetom, popularizira čitanje. “Temeljna zamisao tog pokreta je da se knjiga oslobodi polica i prašnjavih tavana te da ju damo onima koji ju žele čitati, dok neki drugi ne žele. Dakle, cilj je dati krila knjigama. Stoga je i zaštitni znak pokreta knjiga koja trči”, istaknuo je.

 

BookCrossingom jedna je knjiga stigla i u Novu Gradišku. “Knjiga je stigla iz Velike Britanije. Piše i da je bila na godišnjem odmoru u Kreti. Nadalje, piše da je proslijeđena sinu koji ju je odnio u Hrvatsku, da bi ju on predao našem dugogodišnjem čitatelju Igoru Samcu, a Igor ju je predao nama. Naime, nije znao kuda će s njom i ovo je bila prilika da nam ju ostavi”.

 

Radionicu čitanja “Književno pismo” pod voditeljstvom stručne suradnice i savjetnice prof. Nade Šerić, predstavio je Branko Kolić, a potom je sve do ponoći svirao dvojac Milenko Divjak-Majk i Željko Brčić-Duša. Nakon ponoći uslijedilo je “Čitanje” pjesnika. Program je vodila pjesnikinja Sanja Šimić, prof. povijesti i dipl. sociolog te dobitnica nagrade Goran za mlade pjesnike.

 

Kroz program “Knjižni čaj”, čaj je tijekom cijelog druženja posluživao svjetski putnik i  majstor čaja Đorđe Cvijić. “Knjiga i čaj nekako mirno idu jedno uz drugo. Pili smo tajvanski oolong i kineski crni junan. Slučajno sam otišao u Tajvan i Kinu kao majstor čaja i ti su čajevi došli sa mnom. I ovdje ćemo u knjižnici održavati nešto poput Male škole čaja, pa ćemo moći piti fine čajeve iz navedenih zemalja”, otkrio je Cvijić.

 

Realizaciju ovogodišnjeg programa Noći knjige financijski su pomogli Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Program obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava podržava Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO.

Autor: Zorislav Knežević i S.R.

Komentari