Ovogodišnja tema pod nazivom Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena propituje na koji se način nosimo s vremenima opterećenim kataklizmičkim scenarijima (ratovi, društvene i financijske krize, nepovoljan utjecaj klimatskih promjena) i kako nam u tome knjige mogu pomoći.

U kakvoj literaturi pronalazimo utjehu i motivaciju za promjene? Kakve nam odgovore na suvremene prijetnje nude književnost i znanost? Što nam savjetuju psiholozi? Kako se branimo od pseudočinjenica i lažnih vijesti? I konačno: kako možemo, zahvaljujući onom što čitamo u knjigama, mijenjati sebe, a onda i ishode koji su pred nama?

U 2024. godini brojimo istaknute obljetnice koje mogu poslužiti kao poticaj za osmišljavanje i pripremu događanja. To su 500. obljetnica smrti Marka Marulića, 150. obljetnica rođenja Ivane Brlić-Mažuranić te 100. obljetnica smrti Franza Kafke. I kultni roman Gospodar prstenova J. R. R. Tolkiena u 2024. godini obilježava 70 godina od prvog objavljivanja.

Obilježavanju Noći knjige i ove se godine pridružila Gradska knjižnica Nova Gradiška raznim aktivnostima za sve generacije.

U ponedjeljak 22. travnja u 10:45 održat će se zanimljiva radionica “Umjetnost crtanja i rezbarenja na drvetu” koju će voditi Dražen Markotić Vega, u 15:30 Kristina Slišurić za učenike 3c razreda OŠ Ljudevita Gaja održat će radionicu “Kodiranje interaktivne naslovnice knjige”.  Održat će se i “Dječja potraga”, edukativna radionica izrade eko-stroja prema priči Brune Kumana.

U periodu od 22. do 26. travnja trajat će prodaja knjiga po 1 euro, a 24. travnja biti će dodijeljene nagrade najčitateljima u 2023. godini.

Naslovna fotografija: Noć Knjige 2024.

Komentari
Prethodni članakPolicija provodi pojačani nadzor prometa
Sljedeći članakNa kazališne daske Doma kulture stiže nova predstava: “Gostioničarka”