U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Nova Gradiška, Matice hrvatske i u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Matija Antun Relković jučer je u novogradiškom Domu kulture upriličeno predstavljanje knjige „Osjenčane riječi“  profesorice Nives Opačić, gdje je gošće i posjetitelje dočekala ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Matija Antun Relković Danijela Juranović. 

Otvorenje događanja uljepšao je Zrinko Kapetanić interpretacijom teksta Tina Kolumbić ”Moj hrvatski”. 

Nakon toga, predsjednica novogradiškog Ogranka Matice hrvatske profesorica Vjekoslava Bagarić prigodnim je riječima pozdravila sve nazočne, a gošćama zaželjela dobrodošlicu u Novu Gradišku. 

-”Hvala vam svima što ćemo svjedočiti jedno zajedništvo u jeziku, hrvatskom standardnom i hrvatskoj kulturi”. 

Knjigu i samu autoricu predstavila je Lahorka Plejić Poje, izvanredna profesorica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu rođena je u Novoj Gradiški. Osnovnu i srednju školu završila u Zagrebu, a potom i studij Kroatistike i južnoslavenske filologije. Magistrirala 1998., a doktorirala 2006. g. Piše znanstvene članke, predgovore, predavanja, recenzije, iza nje je bogat i plodan rad. Sudjeluje na znanstvenim skupovima, pa svoja djela izdaje i u Zbornicima. Članica je Matice hrvatske  i pročelnica  Književnog odjela Matice hrvatske.

„Knjiga Nives Opačić „Osjenčane riječi“ donosi 118 kolumni koje je autorica objavljivala u Vijencu tijekom nekoliko godina. To je njezina treća knjiga kolumni koje su na prvi pogled ponajprije jezikoslovne, jer one imaju zajednički nadnaslov „Što znači odakle dolazi“, dakle nekako se upućuje na to da bi se trebala analizirati određena riječ, fraza ili izreka. Međutim doseg tih kolumni mnogo je širi jer one kreću od jezičnih pitanja da bi onda prešle na analizu naše svakodnevice, da bi se nekim sjećanjima vraćale u prošlost, evocirale i predmete i pojave i atmosfere koje su davno nestale”. – kazala je prof. dr. Plejić Poje predstavljajući knjigu.

Nives Opačić, hrvatska je jezikoslovka, znanstvenica,filologinja i književnica.

Rođena je  u Vukovaru.  Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je Jugoslavenske jezike i književnosti te Komparativnu književnost, a Češki jezik i književnost kao dopunu studija. 1973. g. magistrirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na kojemu je predavala Kulturu govorenja, čitanja i pisanja studentima kroatistike ali i kao ugovorni lektor hrvatskoga jezika. 1972. godine osnovala je Društvo hrvatskih lektora, od 1999. piše u “Vijencu”, listu za kulturu Matice hrvatske, a povremeno i u “Hrvatskoj reviji”. Od 2002. službeno je u mirovini, no ne miruje. Znanstvenim radom bavi se i dalje. Piše knjige i članke o  hrvatskom jeziku o kojemu i predaje po cijeloj Hrvatskoj. Javlja se jezičnim savjetima u emisijama HRT-a.
Članica je Hrvatskoga filološkog društva, Matice hrvatske i Društva za promicanje orguljske glazbe »Franjo Dugan«.
Njezin cjelokupni rad (znanstveni i pedagoški) uvrstio ju je među najdosljednije promicatelje hrvatskoga jezika i kulture u Hrvatskoj i u velikom dijelu slavističkoga svijeta.

no images were found

Komentari
Prethodni članakKako iskoristiti uskrsne praznike : Elektrotehnička i ekonomska škola organizirala “Game day”, danas nastavak / foto
Sljedeći članak”Ukradena princeza” sutra u Domu kulture