U organizaciji Ogranka Matice Hrvatske u Novoj Gradiški održano je predstavljanje knjige “Nikola Tesla ispod paučine” autora Maria Filipija. U ispunjenoj prostoriji Turističke zajednice predstavljanju su sudjelovale predsjednica Ogranka Vjekoslava Bagarić i potpredsjednica Nada Peleh – Serenčeš, koja je autora i predstavila.

-“Mario Filipi rođen je 1950. godine u Zagrebu gdje je završio Fakultet političkih znanost. Po završetku studija radio je kao novinar 20 godina u više poduzeća, te kao slobodni novinar. Zbog svojih životnih i vjerskih opredjeljenja, nije mogao raditi na bolje plaćenim poslovima, jer prema tadašnjim propozicijama nije bio moralno politički podoban. Početkom rata 1991. g. odlazi u Osijek i dragovoljno se pridružio tamošnjim braniteljima. Sa sobom je ponio kameru i sve što je mogao trudeći se raditi ono što najbolje zna – pisati i snimati, kako bi istina o ratu probila sve tadašnje medijske prepreke.”

Knjiga Maria Filipija donosi niz novih spoznaja o Nikoli Tesli i dokumentirano ruši mnogobrojne mitove o ovom velikom znanstveniku.

-“Po struci sam politolog, što znači da je moje tehničko znanje vrlo oskudno. Zato se nisam detaljnije upuštao u tehniku i fiziku, nego sam naglasak stavio na Teslu kao društveno biće, njegov odnos prema drugim ljudima općenito, posebno prema ženama, prema Bogu, prijateljstvu, hrani, novcu i još mnogo toga. Želio bih da čitatelji dok čitaju moju knjigu dožive prosvjetljenje kakvo sam i ja doživio.” – naveo je Mario Filipi, te dodao:

-“Često me ljudi pitaju zašto ovaj naslov, zato što su autori koji su pisali o tome velikom čovjeku, opisivali su ga pogrešno i ispao je kao neki izblijedjeli lik kojemu se ne vidi pravo lice, kao da mu je paučina prekrila lice. Ja hoću otkriti pravo lice Nikole Tesle, čovjeka koji je osjećajan, koji pomaže ljudima, a koga su mnogi povrijedili i kome su radili zlo, a on se nikada nije osvećivao, čak ni riječima nije govorio zlo o ljudima.”

U knjizi su objavljeni i brojni dokumenti koji se dotiču „vječne“ teme o znanstvenikovoj etničkoj i nacionalnoj pripadnosti, od kojih su neki iznenađujući, pa možda i šokantni. Autor se je potrudio pribaviti brojne dokumente i svjedočanstva iz Austro-Ugarskog carstva, iz problematike pravoslavnih crkava, ali također i iz Amerike u kojoj je izumitelj proveo najveći dio svog života.

Foto: Studio Z

Komentari
Prethodni članakNovogradiška tržnica – šarena oaza domaćih proizvoda
Sljedeći članakOdličan uspjeh novogradiških odgojiteljica: Plasirale se na državnu smotru!