Zahtjevi su posljednica novog Zakona o hrvatskim braniteljima, a predani su po osnovi bolesti, pogoršanja bolesti, odnosno pojave bolesti kao posljedice sudjelovanja u obrani suvereniteta RH.

Iz Ministarstva branitelja navode da 8490 zaprimljenih zahtjeva nije konačna brojka jer se tek “obrađuju i kompletiraju kako bi mogli biti upućeni na stručnu procjenu u ovlaštene zdravstvene ustanove”.

“Do sad je kompletirano 4239 predmeta koji se redovito upućuju na procjenu. Iako je zaprimljeno 8490 zahtjeva, 4239 predmeta je kompletirano, što znači da je za svakog pojedinačnog podnositelja zahtjeva prikupljena cjelovita medicinska dokumentacija, a to podrazumijeva izvorne dokumente vezane za pojedine bolesti na temelju kojih se traži ostvarivanje prava te ostala dokumentacija, kao što je opis ratnog puta, okolnosti stradavanja, sudjelovanje u Domovinskom ratu”, navode u odgovoru iz Ministarstva branitelja, piše Jutarnji list.

Ističu i kako je broj podnesenih zahtjeva u skladu s očekivanjima i planiranim financijskim projekcijama.

Hrvatski branitelji u proteklih 12 godina nisu mogli podnositi zahtjeve na temelju bolesti, kao i da je nakon 1. siječnja 2006. godine izvan zakonskog roka podneseno oko 7000 zahtjeva za utvrđivanje statusa HRVI-ja koji su u upravnom postupku odbijeni, odnosno odbačeni upravo zbog toga što su podneseni izvan roka”, navode u Ministarstvu.

U skladu s odredbama Zakona u nadležnim uredima državne uprave podneseni zahtjevi za ostvarivanje prava na novčanu naknadu za nezaposlene hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, status člana obitelji smrtno stradalog ili nestalog hrvatskog branitelja, status člana obitelji umrlog HRVI-ja iz Domovinskog rata od prve do četvrte skupine, obiteljsku invalidninu, status HRVI-ja po osnovi zatočeništva u neprijateljskom logoru, pravo na jednokratnu novčanu pomoć, pravo na besplatne udžbenike (učenici i studenti) i drugi, a za ostvarivanje navedenih prava, zaprimljeno je ukupno 10.245 zahtjeva, od kojih je riješeno 6993, odnosno 68 posto.

Izvor: Dnevnik.hr
Foto: Ilustracija 

Komentari
Prethodni članakOvo je 100 najmoćnijih ljudi u Hrvatskoj
Sljedeći članakOriovac: Održane 18. oriovačke žetvene svečanosti / foto