U suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Novogradiška udruga za promicanje lokalne uprave i samouprave NG PLUS u okviru poziva na dodjelu bespovratnih sredstava ”Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina” provodi projekt ”Razvoj socijalnog kapitala lokalne zajednice”.

Kroz projekt provodimo, za sada, tri edukacije među kojima je i edukacija za kuhara.

U Pučkom otvorenom učilištu AMC Nova Gradiška 12.06.2020. peteročlana ekipa započela je educiranje, koje će im, kako kažu koristiti u budućnosti.

S obzirom na to da su gotovo dva mjeseca naši korisnici slušali teorijski dio, došlo je vrijeme i za praktični dio s kojim kreću sredinom kolovoza. 

Četiri od pet korisnika stručnu praksu obavljat će u kuhinji OB Nova Gradiška, dok će jedna korisnica praksu obavljati privatno u restoranu. 

U nastavku donosimo detalje vezane uz posao kuhara: 

Tijekom školovanja i rada, kuhar uči i usavršava tehnologiju pripremanja hrane i postupanja sa živežnim namirnicama i kuhanom hranom, usvaja i primjenjuje znanja o količinskim normativima, programiranju i planiranju prehrane te higijenskim i tehničkim propisima. Kuhar mora znati organizirati vlastiti posao i upotrebljavati stručnu literaturu.

Također, mora poznavati različite specifične jelovnike, npr. dijetalne, vegetarijanske i makrobiotičke te različite nacionalne i tradicionalne kuhinje.

Za kuharske poslove traže se tjelesno zdrave i spretne osobe. Osobito je važno da imaju zdrav koštano–mišićni i dišni sustav, zdravu kožu, uredan vid te razvijene osjete okusa i mirisa. Moraju biti skloni redu, čistoći, osobnoj higijeni, sustavnom radu te imati razvijen smisao za estetiku. Također, kuhari trebaju imati smisla za organizaciju posla i pravilan vremenski raspored. Važna osobina kuhara je kreativnost u spravljanju jela, korištenju različitih začina i dekoriranju gotovih obroka.

Kuhari moraju poznavati osnove francuskog jezika u kulinarstvu, s obzirom na to da se francusko nazivlje u kuharstvu primjenjuje kao međunarodno.

Kuhari se mogu zaposliti u različitim ugostiteljskim objektima, i to posebno za vrijeme turističke sezone, u turistički razvijenijim područjima. Iskusni kuhari, koji uz to imaju položen majstorski ispit, traženi su, i u pravilu dobro plaćeni.

Kuhari s položenim majstorskim ispitom, mogu otvoriti vlastiti obrt odnosno restoran ili gostionicu.

Naši kuhari očekuju zaposlenje nakon edukacija, a kako kažu, ako se i ne zaposle, svo naučeno znanje će im dobro doći. 

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u iznosu od 599.780,00 kuna sa stopostotnim financiranjem iz EU sredstava.

 

Komentari
Prethodni članakStožer CZ BPŽ: Četiri su nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2
Sljedeći članakPETKOM U 9: U Gradskom parku poslušajte Andriju Rudića