Na graničnom prijelazu Stara Gradiška, između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, 27. svibnja ove godine u večernjim satima, u Hrvatsku je ušao autobus iz susjedne države, a da policijski službenici, nadležni za provjeru identiteta putnika, nisu pregledali ni jednu osobu, piše Drago Hedl za Telegram.

Telegramu je iz Ministarstva unutarnjih poslova potvrđeno kako su s tom informacijom upoznati i da njenu utemeljenost provjeravaju nadležne službe MUP-a.

Nepoznato je i koliko je putnika bilo u autobusu. S obzirom na to da nije obavljena njihova identifikacija, ni carinici na graničnom prelazu nisu obavili svoj posao, tako da ostaje nepoznato i što se sve nalazilo u prtljazi putnikâ. Kao i svaka druga granična postaja u Hrvatskoj, i ona u Staroj Gradiški nadzire tko ulazi u državu, osobito u vrijeme brojnih pokušaja krijumčarenja ljudi i zabranjene robe, odnosno robe koja podliježe carini. Stalnim graničnim prijelazom Stara Gradiška rukovodi načelnik Miroslav Matić.

“Ostali policajci samo su bespomoćno gledali”

Policijska pravila nalažu da svaki putnik koji ulazi u Republiku Hrvatsku treba biti identificiran na način da njegova osobna iskaznica ili putovnica bude skenirana kako bi se utvrdila ispravnost putne isprave, ali i vidjelo postoji li za njim potjernica ili neki drugi razlog zbog kojega policajci moraju postupiti.

U pravilu, kad je riječ osobama koje putuju autobusom, one su dužne izaći iz vozila i pojedinačno, s osobnim dokumentom, doći do nadzorne policijske kućice, te predati putnu ispravu kako bi bila skenirana. To se s putnicima spomenutog autobusa nije dogodilo, čak niti jedan policajac nije ušao u autobus kako bi bar vizualno provjerio identitet putnika.

“Ostali policijski službenici samo su bespomoćno gledali ulazak autobusa i osoba za koje nije utvrđen identitet niti je ikome bilo poznato o kojim se osobama radi”, rečeno je neslužbeno Telegramu iz izvora bliskog policiji u Slavonskom Brodu. Dokaže li provjera koju obavljaju djelatnicu unutarnje kontrole MUP-a da je taj težak propust uistinu učinjen, odgovorna osoba do okončanja postupka bit će udaljena iz službe jer je takva praksa i u daleko manjim propustima.

Istraga bi trebala pokazati tko je izdao nalog

Telegram saznaje i da je bilo pokušaja kako bi se cijeli taj neobjašnjiv postupak zataškao, no s obzirom da je na graničnom prijelazu u to vrijeme bilo više policijskih i carinskih službenika, sve nije moglo ostati neotkriveno. Telegram je u četvrtak popodne pokušao razgovarati s voditeljem smjene na graničnom prijelazu Stara Gradiška, Miroslavom Brlićem, iz mjesta Davor, u Brodsko-posavskoj županiji, no on je odbio bilo što reći o tom događaju i uputio nas je na glasnogovornika policije.

Antun Valić, načelnik Policijske uprave brodsko-posavske, potvrdio je da se provodi istraga oko slučaja ulaska autobusa iz BiH bez pregleda putnika i dodao da za sada nitko od policajaca nije suspendiran.

Iz krugova bliskih slavonskobrodskoj policiji Telegramu je rečeno da se radi o do sada nezabilježenom slučaju koji može imati dalekosežne posljedice jer je u Hrvatsku ušla skupina osoba čiji identitet nije utvrđen. Istraga koju povodi MUP trebala bi pokazati tko je za to odgovoran i po čijem je eventualnom nalogu, voditelj smjene omogućio da autobus u Hrvatsku uđe bez pregleda putnika.

Izvor:Drago Heldl-Telegram/Foto:Arhiva 

Komentari
Prethodni članakSutra se slavi 70 godina kluba uz utakmicu “Budućnost” Rešetari – “Dinamo” Zagreb
Sljedeći članakGradonačelnik Vinko Grgić: “Radimo, gradimo, trudimo se, a rezultati su vidljivi, uskoro bi mogli biti nagrađeni i novim milijunskim ulaganjima”