Sinoć je u organizaciji ogranka Matice hrvatske Nova Gradiška, u Gradskoj vijećnici održano predstavljanje knjige “Omerta – Zakleta šutnja o našim mrtvima”, autorice Nevenke Nekić.

Na predstavljanju knjige sudjelovali su učenici novogradiške Gimnazije, njihove profesorice, članovi ogranka Matice hrvatske te svi ljubitelji dobre domaće literature. Glazbeni program upotpunili su učenici Glazbene škole, Ida Ferković i Matko Vojnić.

Novi roman hrvatske književnice Nevenke Nekić propituje problem brisanja nacionalne memorije, srpsku agresiju na Hrvatsku, a posebice demonizam vojničke opsade i razaranje grada Vukovara. Priča prati dva lika – francuskoga promatrača i europskoga humanitarca Marcella i hrvatskoga dragovoljca Roka, rodom ispod velebitskoga kamanjara. Kroz lik europskoga humanitarca, autorica opisuje reagiranja zapadnog svijeta i velikih sila na tadašnje događaje u Hrvatskoj i Jugoslaviji u raspadu. Kroz Marcellovo ponašanje uočavaju se stečene predrasude, nejasne spoznaje, stereotipne tipologije velikih i malih naroda, s kojima je došao kao promatrač u Hrvatsku.

Autorica težište pripovijedanja usredotočava na Rokovu sudbinu i patnju hrvatskih zarobljenika u vukovarskom Veleprometu i srbijanskim logorima. Zatočenici proživljavaju torutru, saslušavanja i kob vlastitoga egzistiranja. Oni koji se preživjeli sve strahote Domovinskog rata, rane su teško zaliječili. Roko je “spas” i utjehu potražio na Velebitu, na svom kamenjaru.

 

no images were found

 

Komentari
Prethodni članakVukovar je simbol, a ne grad
Sljedeći članakSutra napravimo “Križ” za Vukovar