Profesorica Marijana Ivanov s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu bila je gošća N1.  Ivanov je kazala kako se ne bi trebala ponoviti kriza kao što je bila 2008. i 2009. godine. 

“Situacija je sada drugačija. Imamo jedan drugačiji efekt. Najveći pad bi mogao ići kroz nepovoljne efekte u turizmu, restoranima i trgovinama. Izvoz je zaista ugrožen. Naši izvoznici su tu oni koji su najviše izloženi gubicima. Po meni ne bi trebalo doći do recesije, nego samo usporenog rasta”, smatra Ivanov. 

Osvrnula se i na eventualno slabljenje tečaja kune i može li kuna ostati na ovoj razini na kojoj je sad. 

“U tekućem razdobolju budućem se očekuje puno manji devizni priljev. Događa se određena panika. HNB zaista ima ogromne devizne rezerve, on kunu može braniti od puno snažnije deprecijacije nego što je ti danas. Ni kamatne stope ne bi trebale rasti, niti prinosi na vrijednosne papire. U financijskom sektoru je situacija stabilna. Izvoznicima slabljenje tečaja kune odgovara”, rekla je Ivanov. 

Profesorica napominje kako slabljenje kune svim dužnicima otežava situacija, pogotovo onima koji su zaduženi eurima. 

“Ako će građani povećavati potražnju za eurima, jasno je da će oni još sami povećati pritisak na slabljenje kune. Nema razloga za brigu. Sustav bi trebao ostati stabilan. Nema razloga da građani pohrle na podizanje gotovine na bankomate, takvo što ne bi trebalo doći u pitanje”, napominje Ivanov. 

Izvor: N1

Foto: Ilustracija

Komentari
Prethodni članakHrvatska ide u karantenu na 30 dana! Božinović: ”Mjere startaju sutra tijekom dana ili u četvrtak”
Sljedeći članakKako sačuvati mentalno zdravlje: Tijekom izolacije može doći do tjeskobe i stresa