Na danas održanoj sjednici Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije na kojoj je nazočio i župan  Danijel Marušić, razmotrena je aktualna epidemiološka situacija na području županije te je, sukladno tome, doneseno nekoliko prijedloga, odnosno, zaključaka.

Na tiskovnoj konferenciji održanoj nakon sjednice načelnik Stožera CZ Stjepan Bošnjaković izvijestio je kako u posljednjih 24 sata nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, što je treći uzastopni dan za redom bez novooboljelih.

Tako je, kazao je Bošnjaković, Brodsko-posavska županija još uvijek bilježi 20 oboljelih od COVID-19, od čega su tri osobe odzdravile jedna je preminula. Tijekom jučerašnjeg dana karantenski smještaj napustile su 4 osobe nakon četrnaestodnevne izolacije, tako da se u karanteni nalazi samo 7 osoba i četiri vozača teretnih vozila. Tijekom jučerašnjeg popodneva Stožer CZ Brodsko-posavske županije zaprimio je 5 novih odluka Nacionalnog stožera CZ, od čega se dvije odluke odnose na funkcioniranje graničnih prijelaza i tranzit teretnih vozila, dok se jedna od njih odnosi na rad trgovina i uslužnih djelatnosti i javna okupljanja čija je primjena produljena do 4. svibnja 2020.

Najvažnija Odluka koja je pristigla jučer, a o kojoj se raspravljalo na današnjoj sjednici stožera CZ BPŽ je Odluka nacionalnog stožera civilne zaštite kojom se otvara mogućnost da na prijedlog županijskih stožera CZ, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, prije stavljanja izvan snage Odluke o zabrani napuštanja mjesta stalnog prebivališta, MOŽE ukinuti mjeru iz stavka 1. točke spomenute Odluke za područje pojedine županije ili dijela županije, u kojem slučaju na tom području za kretanje ne bi bile potrebne e-propusnice. Obzirom na činjenicu kako je u posljednjih 10 dana na području Brodsko-posavske županije evidentirano samo jedno oboljenje od COVID-19 te činjenicu kako je u danima prije toga bilježen linearan porast oboljelih, Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije donio je prijedlog koji će danas, nakon potpisivanja, (u narednih pola sata nakon održavanja sjednice Stožera) biti upućen na razmatranje Nacionalnom stožeru civilne zaštite.

Na temelju točke 3.a. Odluke odopuni Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvtskoj koji je 18. travnja donio Stožer civilne zaštite RH, Stožer CZ Brodsko-posavske županije na današnjoj sjednici donio je Prijedlog o ukidanju e-propusnica na području Brodsko-posavske županije kojim se Nacionalnom stožeru CZ predlaže ukidanje režima propusnica temeljem povoljne epidemiološke slike na ovome području. S brojkom od samo 20 oboljelih osoba od COVID-19, Brodsko-posavska županija je pri samome dnu po broju oboljelih u odnosu na druge hrvatske županije.Također, u posljednjih 10 dana na području županije oboljela je samo jedna osoba, a do sada nije zabilježen niti jedan proboj zaraze u ustanove koje su pružatelji socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi. Temeljem ovih činjenica, Stožer CZ BPŽ predlaže Nacionalnom stožeru donošenje Odluke iz točke 1 spomenutog prijedloga, a prijedlog će biti dostavljen putem Županijskog centra 112 na daljnje postupanje. Očekuje se da prijedlog Nacionalni stožer potvrdi svojom Odlukom u naredna dva do tri dana, od kada bi započela i njegova primjena.

Zdravstveni sustav zadnji će se vratiti u režim normalnog rada

Ravnatelj OB „Dr. Josip Benčević” dr.Josip Samardžić kazao je kako Bolnica radi u nepromijenjenom režimu i trenutno ima 10 hospitaliziranih osoba koje spadaju u rizičnu skupiu jer dolaze iz domova za starije i nemoćne i nalaze se u samoizolaciji. Zdravstveni sustav zadnji će se vratiti u režim normalnog rada iako su epidemiološki pokazatelji dobri, jer Bolnica i dalje zadržava režim pune pripravnosti. U zadnjih nekoliko dana urađen je velik broj „briseva”, a radi se o brojci od preko 1000, jer se posebna pozornost poklanja domovima za starije i nemoćne, odnosno njihovim štićenicima i zaposlenicima. Dobra vijest je da su na području Brodsko-posavske županije samo 2 zdravstvena djelatnika u samoizolaciji, a svi ostali vratili su se na svoja radna mjesta nakon ponovljenih testiranja. Svi odjeli, koji su do sada radili u smanjenom pogonu funkcioniraju u normalnom režimu.

Zbog dobre epidemiološke situacije prijedlog:Bez propusnica

Župan Danijel Marušić također se osvrnuo na najnoviju Odluku nacionalnog stožera kojom se predviđa mogućnost ukidanja sustava kretanja s e-propusnicama na područjima županija s povoljnom epidemiološkom situacijom, te naglasio kako današnji prijedlog Stožera CZ BPŽ ide u smjeru da Brodsko-posavska županija postane jedno epidemiološko područje na temelju mišljenja liječnika i epidemiološke struke. Time bi osobe koje se kreću na ovome području, dodao je župan Marušić, ne bi trebale imati propusnice za kretanje. Naglasio je i to da dokle god Nacionali stožer CZ ne izda suglasnost na predloženi zahtjev, na snazi ostaje „stari” režim koji uključuje kretanje s propusnicama.

 

Iako su epidemiološki pokazatelji povoljni, kazao je Marušić, to još uvijek ne znači da smo bolest i pobijedili, tako da i bez obzira na pozitivnu Odluku nacionalnog stožera koja se tiče migracija stanovništva, građani se i dalje trebaju pridržavati propisanih mjera fizičkog distanciranja i ostalih mjera koje se tiču čuvanja zdravlja, a mogu se svesti na – ostanimo doma. Zahvalio je građanima na razumijevanju i strpljenju te poštivanju svih propisanih mjera.

571 osoba u samoizolaciji

Načelnik PU Brodsko-posavske, Antun Valić izvijestio je kako s današnjim danom u evidencija policije bilježi 571 osobu s izrečenom mjerom samoizolacije. U proteklih 24 sata nije zabilježeno kršenje ove mjere. Policija svakodnevno samoinicijativno provodi nadzor osoba u samoizolaciji kao i javnih okupljanja putem dronova i drugih načina. S dolaskom ljepšeg vremena bilježi se i veći broj kretanja građana stoga Policija upozorava građane da se pridržavaju propisanih mjera što većina i čini. Unatoč dojavama, nije zabilježeno kršenje zabrane rada ugostiteljskih objekata. Od ponoći policija više ne vrši pratnju konvoja teretnih vozila.

Komentari
Prethodni članakPravoslavni vjernici danas slave Uskrs
Sljedeći članakIzvanredna vijest: Ukinuta nužna mjera zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka na području Brodsko posavske županije, odsada unutar županije bez propusnica!