Nekolicina Brođana koji se brinu za svoj grad i svoje sugrađane pokrenula je inicijativu za čist zrak u Slavonskom Brodu. Inicijativa je pokrenuta putem Facebook stranice “Želim čist zrak u Slavonskom Brodu”, a u samo nekoliko sati prikupila je mnoštvo like-ova, te su je podržali brojni Brođani i mnogi drugi. 
Vrijeme je da građani preuzmu stvari u svoje ruke. Traže čist zrak, žele zaustaviti trovanje i bolesti.
Ako niste znali, već niz godina Brođani se bore protiv onečišćenja zraka koje je prešlo sve svoje granice. Nedavno jeSlavonski Brod imao najzagađeniji zrak od svih gradova u svijetu. Tako je mjerna postaja Slavonski Brod 2 ponovno zadnjih dana bilježila kontinuirano prekoračenje dopuštene satne koncentracije H2S od 7µg/m3, a najveća koncentracija izmjerena 14. travnja u 0:00 sati iznosila je 123,7µg/m3.
Prema Uredbi o razinama onečišćujućih tvari u zraku satna granična vrijednost sumporvodika ne smije biti prekoračena više od 24 puta tijekom kalendarske godine. U razdoblju od 1. siječnja ove godine do danas ta granična vrijednost jeprekoračena 23 puta na mjernoj postaji Slavonski Brod-2, te čak 108 puta na mjernoj postaji Slavonski Brod – 1. Ako ovo nije dovoljan razlog za uzbunu, onda ne znamo što je.
U nedjelju, 17. travnja od 15 sati inicijatori pozivaju sve ljude dobre volje, prije svega građane Slavonskog Broda, na TIHU ŠETNJU za čisti zrak. Glavno okupljanje će biti na parkiralištu ispred Doma zdravlja u Slavonskom Brodu, gdje će se javnosti ukazati na veliki ekološki problem u Slavonskom Brodu.Neprekidnom šetnjom pješačkim prijelazom u trajanju od 30 minuta skrenimo pozornost na 131 prekomjerno onečišćenje od početka 2016. godine. ODAZOVITE SE, IZAĐITE IZ SVOJIH DOMOVA, pokušajmo skrenuti pozornost na ogroman problem koji je prešao granicu ljudskih prava, te poručimo TIHO i JASNO da želimo rješenje u što kraćem roku!
Dolazak očekujemo pješice iz pravca parkirališta Doma zdravlja u Slavonskom Brodu.
Autor: Nikola Knežević
Komentari
Prethodni članakPočinje rekonstrukcija i izgradnja sustava vodoopskrbe i odvodnje u Rešetarima
Sljedeći članakU Herzogenaurachu završena akcija za vrtić “Radost” / Foto