Ljetno razdoblje vrhunac je sezone alergija. Od peludi alergogenih biljaka u zraku najzastupljenija je pelud ambrozije koja je ujedno i najagresivniji alergen. Nažalost, ambrozija je neuništiva, nije ju moguće iskorijeniti, ali ju je moguće obuzdati. 

Ambrozija raste na poljima, voćnjacima, vinogradima, uz pruge, putove, kanale, na neobrađenim zemljištima….gdje god postoji površina s dovoljno sunca, cvate od lipnja do početka kolovoza, najveća koncentracija peludi je u kolovozu i rujnu. 

Ministarstvo poljoprivrede izdalo je NAREDBU o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije u cilju njenog suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja na području Republike Hrvatske.
Obveze iz NAREDBE odnose se na vlasnike i korisnike poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta, šuma i lovišta, ovlaštenike upravljanja i održavanja površina uz javne prometnice i željezničke pruge, ovlaštenike upravljanja parkovima i drugim javnim zelenim površinama, koji su dužni tijekom vegetacijske sezone sa svojih površina redovito uklanjati i suzbijati ambroziju i to agrotehničkim, mehaničkim i kemijskim metodama.

Iz Općine Rešetari poručuju kako je ambrozija alergogena i ima veliki negativni utjecaj na ljude. Stoga sve poljoprivredne i ostale površine zarasle u ambroziju i druge korove možete prijaviti:
– komunalni redar – tel. 035/367-296, mob. 099/328-5913
ili na e-mail: komunalni.redar@resetari.hr

Prema Odluci o komunalnom redu Općine Rešetari za obveznike koji ne budu izvršavali svoju obvezu uklanjanja ambrozije propisane su slijedeće novčane kazne:

– fizička osoba od 300,00 do 2.000,00 kuna
– fizička osoba obrtnik od 1.000,00 do 5.000,00 kuna
– pravne osobe od 2.000,00 do 10.000,00 kuna

Općinski načelnik Zlatko Aga poziva svoje sumještane da u interesu zdravlja djece i svih građana Općine Rešetari izvršavaju naredbu Ministarstva poljoprivrede kako bismo spriječili neugodne i opasne zdravstvene tegobe koje uzrokuje ambrozija.

Foto: Ilustracija

Komentari
Prethodni članakPoziv Prijatelja životinja: Potpišite peticiju za potpunu zabranu petardi!
Sljedeći članakNeki novi klinci uskoro u Novoj Gradiški, nemojte propustiti