Led rasvjeta, neradna nedjelja, učeničke stipendije, adekvatna dječja igrališta, obnova novogradiškog Doma kulture, ZING land, socijalna osjetljivost ili neosjetljivost gradskog Proračuna, ulaganja u kapitalne projekte komunalne infrastrukture, program poticanja razvoja gospodarstva i zapošljavanja, racionalno i učinkovito upravljanje imovinom grada, regulacija prometa u naselju Urije te nedavna situacija s plinom u Novoj Gradiški, okosnica su pitanja gradskih vijećnika postavljenih na današnjoj, 11. sjednici Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška.

Na pitanja gradskih vijećnika spremno je odgovarao gradonačelnik Vinko Grgić, a vijećnici, ovisno o stranačkoj pripadnosti, bili zadovoljni ili nezadovoljni odgovorima.

SDP-ovog Marijana Radića zanimalo je kada će se krenuti s postavljanjem led rasvjete u gradu te iznio prijedlog uvođenja neradne nedjelje u prodavaonicama i trgovačkim centrima u gradu.

– Za neradnu nedjelju moraju se stvoriti određene predispozicije i ocijeniti javno mnijenje građana i zainteresiranih subjekata, a što se tiče led rasvjete, zbog određenih problema u izradi projektne dokumentacije došlo je do kašnjenja s radovima, no, ipak se kreće i to do kraja ovoga mjeseca – odgovorio mu je gradonačelnik Grgić.

Nezavisnu Marijanu Škara Ivković zanimali su rokovi za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje učeničkih stipendija te je postavila pitanje neadekvatnih i djeci neprilagođenih podloga na novim dječjim igralištima u gradu:

– Natječaj za učeničke stipendije “ide” početkom ovog mjeseca, stipendije uvijek imaju prioritet pri isplati sredstava iz gradskog Proračuna, a podloge na dječjim igralištima na Slavči i u Zvonimirovoj ulici bit će zamijenjene i postavljene adekvatne – kaže gradonačelnik Grgić.

SDP-ova Jelena Kovre pohvalila je projekt uređenja novogradiškog Doma kulture te upitala za daljnje korake i planove:

– Dobili smo vrhunski opremljenu dvoranu, uskoro slijedi energetska obnova pročelja, stolarija, fasada, toplinska izolacija, krov… Sredinom sljedeće godine očekujem da će dvorana u potpunosti biti rekonstruirana i da ćemo imati jednu od najljepših zgrada u gradu- odgovara gradonačelnik.

Najavio je i projekt ZING land-a, novi projekt pod nazivom “Zemlja igre Nova Gradiška” koji je kandidiran u Hrvatskoj turističkoj zajednici, a kojim ćemo dobiti dio sredstava za postavljanje roštilj zone i vanjskog fitness centra u naselju Urije. Projekt bi trebao biti realiziran do kraja ovog mjeseca..

HDZ-ov Antun Škvorčević apostrofirao je, po njemu, nedovoljnu socijalnu osjetljivost Proračuna, posebice pomoć socijalno ugroženim građanima i isplatu sredstava obiteljima novorođenčadi. Također je upitao što je s ulaganjima u kapitalne projekte grada koja su, po njemu, nedostatna i izostaju u bitnim segmentima.

– Socijalne mjere idu na zahtjev korisnika, imamo odlične programe za umirovljenike, novorođenčad, uskoro se očekuje i isplata sredstava za ogrijev, maksimalno smo socijalno osjetljivi – odgovorio je gradonačelnik Grgić. Potom je nabrojio i niz projekata koji su gotovi, realiziraju se ili su u fazi izrade projektne dokumentacije: nogostup u Kovačevcu, Ulica slavonskih graničara, most preko Prkosa i Šumetlice, prilaz Ulice Petra Preradovića, rekonstrukcija Gajeve, Mažuranićeve ulice, kružni tok na Trgu kralja Tomislava, parkiralište u Relkovićevoj ulici, nastavak rekonstrukcije Ulice Zrinskih, Purgarićeve, braće Radića, svetog Roka.

Posebno je naglasio rješavanje pitanja Ulice Ivana Domca gdje su riješeni imovinsko pravni odnosi i s čijom se rekonstrukcijom kreće sljedeće godine.

 

Oporba reagira: Gdje su gospodarstvo i investicije?!

– Nezadovoljni smo programima za poticanje razvoja gospodarstva i zapošljavanja, nezadovoljni smo realizacijom najavljenih investicijskih ulaganja. Gradonačelnik će, očito, reći da ne gledamo iste stvari jednako. Ja ću se pozvati na ono što, očito “crno i bijelo” i matematički stoji u izvješćima, a odnosi se na činjenicu da je razvoj gospodarstva usmjeren u tri kapitalna projekta planiran u iznosu od 12,5 milijuna kuna na godišnjoj razini, a činjenica je da je u prvoj polovici ove godine u te projekte uloženo samo pola milijuna kuna, odnosno 4 % planiranih godišnjih sredstava.

Proračun, očito, ima druge prioritete, uz dužno poštovanje u ulaganja u sadržaje za korisno slobodno provođenje vremena kojega, očito, naši građani imaju jer nemaju gdje raditi i stvaranje dojma urbanosti. Projekti razvoja gospodarstva koji bi trebali podići kvalitetu življena ljudi očito stoje – istaknula je predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a Ljiljana Lukačević.

Odgovorio joj je gradonačelnik Grgić:

– Projekti se ne mogu konzumirati u prvih šest mjeseci. Što se tiče velikih investicija vezanih uz zapošljavanje i razvoj gospodarstva, jedna od njih je projekt vrijednosti oko 6,5 milijuna kuna za infrastrukturu na koji još uvijek čekamo odgovor. Krenuli smo s pripremama za realizaciju Tehnološkog inkubatora, međutim došlo je do problema u pripremi dokumentacije.

Natječaj smo stornirali, dali projektnu dokumentaciju na reviziju i o svemu izvijestili nadležno Minstarstvo. Nadam se da ćemo do kraja godine krenuti u pripremu ovog projekta i u potpunosti ga realizirati. Veliki je projekt CEKOM, Centar kompetencija za napredno inženjerstvo. Ovdje smo također dokumentaciju dali na reviziju. Čekamo odgovor od Ministarstva gospodarstva, istovremeno ovaj smo projekt predstavili i u projektu “Slavonija” i CEKOM je “ubačen” u tu priču sa 109 milijuna kuna plus 3 milijuna kuna za edukaciju i obrazovanje. To su stvari koje imaju svoj tijek i vjerujem, očekivane rezultate. Posla ima, u četvrtom mjesecu 2016. godine bilo je 1405 nezaposlenih, u osmom mjesecu 2018. godine 751 – odgovorio je gradonačelnik Grgić.

Potom je nabrojio i niz pogodnosti za buduće potencijalne poduzetnike, posebice ESIF kredite, suradnju s Udruženjem obrtnika, HZZO-om, za koje, očito, i pored svih uvjeravanja i pokazivanja prednosti, postoji slab interes.

 

Predsjednica Gradskog vijeća Ljepša Rakas Vujčić: Građani imaju pravo znati što je s plinom

Na samom kraju “Aktualnog sata” pitanje je postavila i predsjednica Gradskog vijeća Ljepša Rakas Vujčić. Odnosilo se na regulaciju prometa u naselju Urije, posebice kod zgrada 16, 17, 18, 24 i 25. Kako joj je odgovorio gradonačelnik, u tom dijelu grada zabranit će se prometovanje kod oba prolaza, tako da će građani ovoga dijela grada moći nesmetano živjeti, bez bojazni da će im automobili neprestance prolaziti ispred zgrada. Posebice je emotivno predsjednica Gradskog vijeća progovorila o nemiloj situaciji koja se dogodila s plinom u Novoj Gradiški:

– Kako živim u naselju Urije bila sam svjedokom nemilog događaja kada su nam djelatnici Policijske postaje Nova Gradiška zvonili na vrata i rekli nam da uzmemo svoje osnovne dokumente i izađemo van jer nam prijeti opasnost od istjecanja plina i eksplozije. Taj događaj me podsjetio na dane Domovinskog rata kada smo jednako tako stajali vani i bojali se što će biti.

Stari ljudi, majke s djecom, građani, stajali smo vani i nismo znali što nas čeka. Zvala sam gradonačelnika, načelnika Policijske postaje koji su mi se javili, međutim djelatnici tvrtke “Plin projekt” nam se nisu uopće udostojili odgovoriti. Kao predsjednica Gradskog vijeća i liječnica, poslala sam i dva dramatična maila u kojima sam zatražila odgovor, međutim odgovora do dana današnjeg nisam dobila. Ja na takav način korespodencije nisam navikla!

Znam da djelatnicima “Plin projekta” nije lako, djelatnici rade, međutim mislim da je ovakvo stanje bilo nedopustivo i da je netko jasnije i glasnije trebao obratiti se građanima Nove Gradiške i objasniti im o čemu se radi!

Postavlja se pitanje što slijedi, tko će građanima nadoknaditi troškove?!

No, sve će se to riješiti. Pitanje je tko će nama nadoknaditi pretrpljeni strah?! Molim direktora tvrtke “Plin projekt” Ivana Helija i njegove nadležne da nam se obrati na adekvatan način i pojasni o čemu se zapravo radilo i što nam slijedi.

 

 Izvješće o izvršenju Proračuna prošlo , predsjednica Gradskog vijeća poručila: Zasucite rukave!

U nastavku sjednice gradski su se vijećnici očitovali o polugodišnjem izvješću Proračuna grada.

– Proračun se realizira na način na koji smo željeli. Prvih šest mjeseci ne može biti mjerodavno. S obzirom da smo započeli s 30, 40 projekata koji su u različitim fazama, vjerujem da ćemo Proračun realzirati na bazi 95,98 %. Važno je da su prihodi u rangu 100 %, dosada se pokazalo da su prihodi na bazi 40% što je izvrsno. Pratimo prihode, realiziramo projekte, sve ono za što smo digli ruku to ćemo i realizirati ili eventualno, ovisno o situaciji, prolongirati za sljedeću godinu – kaže gradonačelnik Vinko Grgić.

Nešto je drukčijeg mišljenja predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a Ljiljana Lukačević:

– Naš je stav oko izvršenja Proračuna definitivno negativan. Smatramo da ne možemo podržati polugodišnje izvješće s izvršenjem Proračuna na rashodovnoj strani od 31 posto, na prihodovnoj strani od 39 posto godišnjeg plana i uistinu se, nažalost, naš skepticizam pokazuje točnim.

Proračun “težak” 75 milijuna kuna uistinu zvuči bahato, grandiozno i neostvarivo.

Nas nisu uvjerili u sve ovo i to se, nažalost, pokazuje točnim. Dojam je da su urednom dinamikom izvršavani uobičajeni programi gradskih ustanova i udruga i ustanova civilnog društva, no sve ono iza čega stoji Grad kao institucija, uistinu kasni ili bolje rečeno stoji.

Ne možemo biti zadovoljni s izvršenjem socijalnog programa s 34 posto godišnjeg plana, apsolutno ne možemo biti zadovoljni izvršenjem programa gospodarstva s 4 posto na polugodišnjoj razini, isto tako ni programom upravljanja gradskom imovinom s 16 %. Jasno je da sve stoji. Gradonačelnik, očito, stvari vidi na drukčiji način. Mi se pozivamo samo na ono što u izvješću stoji. Današnja je sjednica bila vrlo “sklizak” politički teren jer je na početku sjednice bilo nazočno samo devet gradskih vijećnika i postojala je mogućnost neimanja kvoruma. Činjenica je da smo ipak ostali na sjednici iako bi naša nenazočnost dovela u pitanje kvorum i održavanje ove sjednice – kaže Lukačević.

– Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Franjo Kikić je rekao da će naš Klub izvješće o izvršenju Proračuna podržati, ne preostaje mi drugo nego učiniti to. Međutim, da sam zadovoljna nisam! Ako piše da je za poticanje razvoja gospodarstva predviđeno 12.523.550,00 kuna, a izvršeno je samo 551.000,00 kn mislim da je to jako loše. Gradonačelnik, zamjenica za gospodarstvo, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i direktorica Industrijskog parka moraju jako “zasukati rukave” kako bi sve bilo bolje – energična je bila predsjednica Gradskog vijeća Ljepša Rakas Vujčić.

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakPočeo “Dječji tjedan”: Niz aktivnosti za djecu i velika humanitarna utrka za Noru / foto
Sljedeći članakIstraživanje: Mladi žive lošije od svojih roditelja