Živjeti od svoga rada, pronaći posao odmah nakon završenog školovanja želja je gotovo svih mladih ljudi. Brojni učenici srednjih škola nakon završene škole nastavljaju školovanje na fakultetima i učilištima, no dobar dio njih odlučuje se za strukovna zanimanja.

Novogradiška Industrijsko obrtnička škola svijetli je primjer kako obrazovati mlade ljude za tržište rada. Brojna su zanimanja u kojoj školuju mlade ljude u ovoj srednjoškolskoj ustanovi, među njima i zanimanje krojač. Posjetili smo ih nedavno kako bi razgovarali s njima o još jednom vrijednom projektu koji su nedavno završili. Naime, na poziv Brodsko posavske županije sudjelovali su u izradi tisuću maskica za svoje prijatelje, učenike srednjih škola s područja Nove Gradiške:

– Na početku smo se zapitali možemo li to realizirati, no brzo smo reagirali, dogovorili se i to je to. Nazvala sam svoju kolegicu, nastavnicu praktične nastave u zanimanju krojač Dragicu Kekez, napravili smo plan i krenuli. Ovim putem želim zahvaliti našim učenicama Sanji Milić, Maji Ninković Rađenović, Magdaleni Dubinko i Silviji Vrkljan te kolegici Dragici Kekez koja im je bila stručna potpora. Budući da mi već godinama imamo malo veći problem oko upisa učenika u ovo vrlo kreativno, ali jako slabo plaćeno zanimanje, ja nisam mogla odmah odgovoriti nadležnima u Brodsko posavskoj županiji možemo li se mi prihvatiti toga zadatka. No, moja kolegica voditeljica praktične nastave u našoj školi Dragica Kekez je vrlo rado prihvatila taj zadatak, brzo sve organizirala i u roku tri tjedna sašile smo tisuću maski – kaže ravnateljica Industrijsko obrtničke škole Nova Gradiška Mirela Brlić Trnka.

– Ja ovom prigodom moram, prije svega, zahvaliti našim učenicama koje su se rado prihvatile ovoga zadatka, dolazile prije nastave, ostajale, ali smo uspjeli i zato smo iznimno sretni. Ne mogu vam opisati osjećaj kada smo završili posao. Dnevno smo izrađivali pedesetak maski i zaista ih moram pohvaliti da su to sve odradile fantastično. Zanimanje je ovo zlata vrijedno, no učenice su dosta teško odlučuju na ovo zanimanje. U školi sam šest godina i dvije godine nam se nitko nije upisao, pa smo se čak bile i uplašile hoće li nam ukinuti zanimanje. No, odlučili smo se pokrenuti i krenule po školama kako bi animirale učenice da se odluče za odabir ovog zanimanja. Nažalost, više nemamo velikih tvornica kao nekad, tekstilni proizvodi su vrlo jeftini i dostupni, no ako se sagleda u srž vještine vidi se da je to prekrasno zanimanje i da je itekako vrijedno – kaže Dragica Kekez, nastavnica praktične nastave u zanimanju krojač u ovoj školi.

Nije ovo jedina stvar čime se ponose u ovoj školi, imaju oni i svoju učeničku zadrugu „Šegrt” u kojoj izrađuju sjajne stvari i s kojima se pohodili brojne sajmove i natjecanja. Nažalost, korona ih je zaustavila u jednom dijelu realizacije, no oni se, ipak, ne daju. Tako su nedavno obilježili i Svjetski dan kravate. Uz prigodnu izložbu, napravili su i veliku kravatu i postavile ju u holu škole.

 

Komentari
Prethodni članakTražite posao? Provjerite najbolje ponude ovog tjedna
Sljedeći članakRaspisan oglas za prodaju nekretnina u vlasništvu Vodovoda Zapadne Slavonije