U Velikoj vijećnici Županijske uprave u Slavonskom Brodu jučer je održana Završna konferencija projekta “S osmijehom u školu”, vrijednog 2,95 milijuna kuna.

Na završnoj konferenciji projekta „S osmijehom u školu” koji je u akademskoj godini 2015./2016. Brodsko-posavske županija realizirala u partnerskom odnosu s Županijskom razvojnom agencijom CTR. d.o.o., kao i sa 2, što osnovnom što srednjom školom kojima je županija osnivač, predstavljen je sam tijek projekta, iskustva s kojima su se susretali sudionici projekta, kao i njegov utjecaj na širu društvenu zajednicu.

Ovaj iznimno vrijedan projekt rezultirao je zapošljavanjem i stručnim osposobljavanjem 50 pomoćnika u nastavi za 56 učenika s teškoćama u razvoju u osnovnim i jednoj srednjoj školi kojima je Županija osnivač. Dio ukupne vrijednosti od 2.095.525,00 kuna realiziran je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda i to iz Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Okupljene je pozdravio župan Danijel Marušić istaknuvši kako se tijekom realizacije projekta Brodsko-posavska županija susretala s brojnim preprekama, no zahvaljujući naporima stručnog projektnog tima, one su uspješno prevaziđene, a projekt priveden kraju. Da je projekt bio uspješan, svjedoči i činjenica da je jučer u Ministrastvu znanosti,obrazovanja i sporta potpisan Ugovor za njegov nastavak i u ovoj akademskoj godini, te je čak proširen na još jednu srednju školu s područja županije. Na kraju svog obraćanja sudionicima današnje završne konferencije, župan Marušić zahvalio je i poželio sreću svim ravnateljima koji su partnerski sudjelovali na projektu, kao i svim ostalim sudionicima. Okupljenima se obratila i zamjenica župana Dunja Lokmer Magaš podsjetivši da je ovo samo jedan u nizu projekata koje županija provodi s ciljem unapređenja školstva, ali i poboljšanja položaja svih socijalno osjetljivih skupina. Istaknula je pri tome kako je u Ministarstvu socijalne politike i mladih, potpisan Ugovor vrijedan 486.195 kuna, a kojim je osigurana školska prehrana za djecu u riziku od siromaštva u županijskim školama.

Više o samom projektu govorile su članice projektnog tima, voditeljica Anica Vukašinović, Mirela Brechelmacher i Tina Ribarić naglasivši kako se educiranjem i angažiranjem pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju omogućilo postizanje boljih rezultata u učenju, postigla uspješnija socijalizacija i jačanje samopouzdanja, te stvorile pretpostavke za postupno osamostaljivanje u radu kod takvih učenika. Također, omogućena je veća integracija učenika s teškoćama u razvoju u redovna razredna odjeljenja u osnovnim i srednjim školama u kojima su i ostali učenici razvijali svijest o prihvaćanju i poštivanju različitosti, te toleranciji prema osobama s posebnim potrebama kao i drugim marginaliziranim skupinama.

 

no images were found

Komentari