Novogradiška Gimnazija danas proslavlja vrijednu obljetnicu, 95 godina postojanja i rada. Datum nije slučajno odabran. 31. siječnja 1919. godine u Novoj Gradiški je osnovana niža Realna gimnazija i od tog datuma slijede brojne obljetnice i niz neprekinutih godina rada ove novogradiške kulturne i obrazovne institucije koja je odgojila niz uspješnih generacija. Neki od njih su postali poznati književnici, akademici, slikari, pjesnici, operni pjevači, glumci, redatelji,no, ono što je najbitnije, učenici koji su je pohađali postali su ljudi, građani svoga grada i Domovine.

Toj obljetnici u čast danas je u gradskoj vijećnici organiziran organiziran okrugli stol na kojemu su novogradiški gimnazijalci i profesori ugostili brojna eminentna imena društvenog života, prof. dr. sc. Dubravka Maćešića, izvanrednog profesora na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, poznatog istraživačkog novinara Berislava Jelinića, profesora Marijana Bušića, ravnatelja Academie cravatice, bivše i sadašnje učenike i profesore ove srednjoškolske ustanove.
Okrugli je stol vodila također učenica novogradiške Gimnazije, zamjenica gradonačelnika grada Nova Gradiška mr. Ljiljana Lukačević, a sve nazočne pozdravila i o radu ove ustanove progovorila ravnateljica Gimnazije prof. Nada Peleh – Serenčeš.

– Škola je čovjekovo sudbinsko stanje, ona nas određuje i čini onakvima kakvi jesmo. 95. obljetnica nije stota ili neka još veća obljetnica koja bi izazvala poštovanje prema slavljeniku, ali 95. obljetnica Gimnazije Nova Gradiška je naša i nama važna. To nije “obljetnica radi obljetnice”, nego joj je cilj osuvremeniti Gimnaziju i potaknuti javnost i mlade našega grada i okolice da čuvaju i unapređuju svoju školu. Ova je obljetnica na neki način prethodnica stotoj, kada bismo pokazali što smo napravili u prvih sto godina – istaknula je ravnateljica Gimnazije.

Nakon himne Gimnazije koju je sada već davne 1939. godine uglazbio profesor Franjo Šram, a u izvedbi učenika novogradiške Gimnazije, krenulo se s prisjećanjem na 95 godina ove srednjoškolske ustanove.

S razdobljem od njezina osnivanja pa sve do 1945. godine upoznao je profesor povijesti Goran Šarić, a o vremenima Gimnazije od 1970. do 1990. godine, vremenima velikih društvenih promjena koje su zahvatile i školstvo, “Šuvarovoj reformi” te svojim doživljajima i iskustvima iz ovoga razdoblja govorili su novinar Berislav Jelinić, prof. dr. sc. Dubravo Maćešić, prof. Marijan Bušić, ravnateljica Gimnazije prof. Nada Peleh – Serenčeš i profesorica Ksenija Artuković.
Današnjoj je svečanosti bio nazočan i dožupan Davor Vlaović, također učenik Gimnazije, a kako je istaknuto, ovaj je događaj samo uvodni dio i početak obilježavanja ove vrijedne obljetnice. Središnja će se svečanost održati 9. svibnja, a do kraja godine “svjetlo dana” ugledat će i monografija Gimnazije Nova Gradiška.

 

 

Komentari
Prethodni članakFilip Prša i Vesna Đapić najuspješniji sportaši 2013. godine (photo)
Sljedeći članakPožar u Kovačevcu – bez ozlijeđenih! (photo)