Deset žena s područja općine Vrbje dobit će posao na godinu dana, a kvalitetnu skrb dobit će 60 starih i nemoćnih osoba s ovog područja. Rezultat je to još jednog projekta čija je uvodna konferencija upriličena jučer u Vrbju, projekta pod nazivom „Zajedno za žene”.

Projekt je to koji Općina Vrbje provodi u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područnim uredom Slavonski Brod i Centrom za socijalnu skrb Nova Gradiška. Projekt je odobren kroz otvoreni poziv „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II” kojeg je provelo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava:

– Projekt je sufinancirala Europska unija kroz iz Europskog socijalnog fonda Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. Odobren je kroz Otvoreni javni poziv „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II”. Općina Vrbje već ima iskustva u provedbi projekta „Zaželi” kao partner Gradskom društvu Crvenog križa Nova Gradiška u fazi jedan.

Tijekom provedbe tog projekta stručni tim Općine Vrbje došao je do zaključka da postoji veća potreba i od strane nezaposlenih žena, pripadnica ciljne skupine i od strane krajnjih korisnika za proširenje ove usluge te su u fazi dva odlučili samostalno prijaviti projekt kao nositelji.

Ukupna vrijednost projekta je 928.650,00 kuna sa stopostotnim sufinanciranjem Europske unije. Cilj je je projekta uključiti na tržište rada deset nezaposlenih žena koje će pružati uslugu pomoći za ukupno 60 krajnjih korisnika. Obuhvatit će se nekoliko naselja u općini, Mačkovac, Dolina, Sičice, Vrbje i Bodovaljci. Sve pripremne radnje su obavljene i žene počinju raditi 1. kolovoza 2020. godine.

Drugi element ovog projekta je osposobljavanje, odnosno obrazovanje pripadnica ciljne skupine tako da će nakon završetka 12 mjeseci rada žene proći edukaciju, najvjerojatnije za gerontodomaćice. Na taj način želimo osigurati njihov ostanak na tržištu rada i nakon završetka projekta. Naravno, nadamo se da će u budućnosti ići nastavak programa „Zaželi” faza tri i četiri. Smatramo da je ovaj natječaj jedan od boljih programa Europske unije koji je svakako koristan i za nezaposlene žene i krajnje korisnike.

Općina Vrbje se obvezala da će gotovo sve usluge i robe koje nabavlja unutar lokalne zajednice to i činiti jer na taj način potičemo ekonomski, gospodarski i socijalni oporavak općine, zadržavamo starije žene na ovim prostorima i na taj način potičemo gospodarski razvoj općine.

Vjerujemo da će ovaj projekt imati dugoročni utjecaj i pridonijeti razvoju cjelokupne lokalne zajednice. Također, nadamo se da ćemo zajedničkim naporima s organizacijama civilnog društva nastaviti i daljnju suradnju i raditi na daljnjem napretku općine kako bi unaprijedili i povećali kvalitetu života svih stanovnika – ističu u Općini Vrbje.

Josip Brozović voditelj je promocije projekta:

– S ovim projektom postići će se da stare i nemoćne osobe koje dosada nisu imale nekoga tko bi se brinuo i skrbio o njima da dobiju svakodnevnu brigu. S druge strane, postići ćemo to da će se žene koje su bile udaljene od tržišta rada zaposliti i na taj način smo dobili dodanu vrijednost cijelog projekta – dodao je Brozović.

Zadovoljna realizacijom projekta je i zamjenica načelnika Općine Vrbje Barbara Jurčević:

– Sretni smo zbog ovog projekta i nadamo da će se slični programi i nastaviti. Želimo, ovim putem zahvaliti i Udruzi Studio B na odličnoj suradnji i nadamo se da će se ta suradnja i nastaviti – rekla je.

Partner u projektu je i novogradiški Centar za socijalnu skrb:

– U mom dugogodišnjem radnom stažu ovo su najbolji projekti koji se realiziraju. S jedne strane, dolazi do zapošljavanja, s druge strane sretan sam zbog zbrinjavanja korisnika koji ne moraju odlaziti u institucije već se kontinuirano skrbi o njima – dodao je ravnatelj Branko Medunić.

 

Komentari