Nakon brojnih upita i reakcija žitelja Ulice Baruna Trenka zbog obustave radova na izgradnji cestovne infrastrukture u istoj ulici istražili smo razlog zašto je došlo do zastoja. Naime, građani ovog dijela grada žale se na neprohodnost svojom ulicom i na rupe nastale prilikom radova.

No, ništa nije alarmantno. Barem ne za sada ako ćemo vjerovati podacima i razlozima koje smo dobili od predstavnika tvrtke “Slavča” koja je investitor radova vezanih za priključke na glavnu vodoopskrbnu cijev. Također, objašnjenje smo dobili i od predstavnika tvrtke “Koming”, izvođača radova, koja je nastavila sa realizacijom priključaka na glavnu vodoopskrbnu cijev.

Odgovor smo potražili i u gradskom poglavarstvu, no nismo dobili službene odgovore osim da se obratimo tvrtki “Slavča” koja je, kako smo i spomenuli, investitor radova vezanih za vodoopskrbu u sklopu dovršetka sustava vodoopskrbe i odvodnje na području aglomeracije Nova Gradiška.

Direktor Slavče Ivan Mikić izašao nam je u susret i objasnio trenutnu problematiku.

Prilikom izgradnje ceste u Ulici Baruna Trenka u projektu su i radovi na realizaciji priključivanja kućanstava koja nisu spojena na javnu vodoopskrbu, odnosno gradski vodovod.

Pošto su u tijeku radovi na kolniku i stazama sada je upravo prilika da svatko tko želi imati dostupan priključak na javnu vodoopskrbu može imati priključak na glavnu vodopskrbnu cijev i to besplatno iz razloga što se projekt financira iz sredstava EU fonda u suradnji sa Hrvatskim vodama u spomenutom projektu sustava vodoopskrbe i odvodnje na području aglomeracije Nova Gradiška, tj. na području novogradiškog kraja i vodoopskrbe koju pokriva Slavča. Dodatni razlog tome je i taj što se u budućnosti nova cesta više neće morati prokopavati kad se pojedino kućanstvo odluči na priključak.

 3

– Rade se pripreme za priključke. Tvrtka Koming je krenula sa radovima. Da ne bi bilo poslije kopanja po cesti oni će napraviti pripreme za priključke za kućanstva. Znači, od glavne cijevi do šahte na koju će se moći svaki korisnik priključit na glavnu vodoopskrbnu cijev. To će ići vrlo brzo.

Radi se sve osim samog priključka i instalacije u kuće.. To se radi da bi cesta kasnije bila ne dirnuta.

Napravit će se šahte sa cijelom pripadajućom garniturom, vodomjerima i ventilima i svatko tko nema gradsku vodu moći će se priključiti i zvati Slavču za instalaciju.

Samo povezivanje od sa šahtom će biti besplatno, a vlasnik će snositi troškove dovoda cijevi do šahte.

Svatko tko će se htjeti priklučiti morat će podnijet zahtjev, predati građevinsku i uporabnu dozvolu i potvrdu o vlasništvu.

Tvrtka “PZC” je izvođač cestovnih radova, a tvrtka Koming radi na radovima za distribuciju vode.

Slavča tu ima ulogu investitora srdstvima iz EU fonda za vodoopskrbu, priključke i za pripreme i odvodnju. To je dio projekta “DOVRŠETAK SUSTAVA VODOOPSKRBE I ODVODNJE NA PODRUČJU AGLOMERACIJE NOVA GRADIŠKA”. To se odnosi na naselja koja nemaju još riješeno pitanje vode. Radovi se također rade i na područjima općina Rešetari i Cernik.

Radovi se paralelno izvode na puno gradilišta. Sveukupno ima 21 dozvola i toliko je i gradilišta.

Većina radova je završeno poput glavnog cijevovoda od Prkosa do Bačice.

Sad je trenutno glavni prioritet da se što prije završi Ulica Baruna Trenka, a zatim Mala.

Mi ne možemo odrediti kojim će tempom tvrtka Koming raditi jer to ovisi o stanju na terenu, no u svakom slučaju Koming se pokazao kao dobar izvođač.

U svakom slučaju, oni moraju u konačnom roku svoje radove završiti, osim tamo gdje imaju produženje roka, ali to određuje nadzor i na kraju Hrvatske vode, a ne mi. – riječi su Ivana Mikića, dirtektora “Slavča d.o.o.”

1

Ovaj tjedan će radovi biti izvedeni i nakon toga idemo u Ulicu Malu. Mi smo nalog za ove radove dobili prošli tjedan, naručili smo odmah materijal i odmah krećemo sa izvođenjem radova.

Do subote će biti gotovi radovi u Ulici Baruna Trenka. Vjerojatno i prije ali to ovisi o vremenskim prilikama. Oko 30 priključaka ima u Ulici Baruna Trenka. – ističe Robert Meštrović, voditelj radova tvrtke “Koming d.o.o.”

Ja sam zadovoljna kako radovi napreduju. A danas se nikome ne može udovoljiti. Uvijek će se naći neko nezadovoljan.

I ja u ovim godinama moram paziti kako hodam zbog rupa nastalih od radova ali to je tako. Bolje sad da se ljudima naprave priključci nego da se opet mora kopat po asfaltu. Kod mene je voda uvedena još od prije ali kod nekih ljudi nije. Onda oni koji su poslije uvodili morala bi se prekopati i zatrpavati ulica. I ako se ovo radi detaljno onda je to u redu da se poslije više ne mora kopati. – komentira Mara Valešić, stanonica Ulice Baruna Trenka.

Autor: Dejan Ivanković

MARA

2

4 5

6

7 8

9

10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 NASLOVNA B TRENKA VODOVOD

Komentari