Na kraju ove zaista teške i naporne 2013. godine, članovi Taekwondo kluba “Vukovi” iz Nove Gradiške podvukli su crtu i zbrojili učinjeno.

Iako jedan od najmlađih klubova na sportskoj sceni Nove Gradiške, redovito plijeni pažnju konstantnim napredovanjem, kako rezultatima tako i kvalitetom. Devetnaest natjecanja od kojih je 17 bilo gostujućih krupan je zalogaj, no Vukovi su planirali i puno više. Uspjeli su nadmašiti i prošlu godinu te su osvojili čak 120 medalja (u 2012. osvojeno 111) – zlatnih 35, srebrnih 35 i 50 brončanih.

Pored zaista brojnih medalja sa turnira tu su i dva prvaka te tri doprvaka Slavonije i Baranje, a za najvrijednije medalje (brončane) pobrinuli su se Martina Rakitić, Tin Katalenac i Antun Kipšić i to na Prvenstvu Hrvatske za kadete i kadetkinje 20. travnja ove godine u Varaždinskoj Areni. Gledano po regijama najuspješniji su klub Slavonije i Baranje.

U svibnju su se pobrinuli za sportsku poslasticu i u Novu Gradišku doveli vrhunske sportaše na Prvenstvu Hrvatske za seniorke i seniore. Novogradiščani su tako mogli uživo gledati majstorije osvajača olimpijskih, svjetskih i europskih odličja. Najviša je to kvaliteta i razina sportaša koje je jedan klub doveo u Novu Gradišku. Unatoč svim poteškoćama održan je i 2. Kup Nove Gradiške s respektabilnih 380 natjecatelja iz 56 klubova i tri zemlje. Slovenije, BiH i naravno Hrvatske. Klub se dokazao zaista odličnom organizacijom. Atmosfera je bila fantastična, okruženje sportsko, navijanje kao u Brazilu.

Martina Rakitić, Tin Katalenac i Antun Kipšić kategorizirani su sportaši Hrvatskog Olimpijskog odbora. Prema dostupnim podacima jedini iz Nove Gradiške.

Svečano je bilo i na završetku sezone kada su natjecateljima uručena priznanja za pet godina rada u klubu te plakete najuspješnijim natjecateljima:

1. Antun Kipšić

2. Martina Rakitić

3. Mihael Maglov.

Nagradu za najsrčanijeg borca, ”Srce vuka”, po odluci trenera ove godine ponio je Nikola Juranović. Između prvoplasiranog Antuna i drugoplasirane Martine odlučila je tek bod razlika. Neizvjesno je bilo do samog kraja sezone. No, to je izuzetan motiv mladim Vukovima.

Upitan da ocijeni godinu trener Vukova Damir Javorović izjavio je:

– Daleko najuspješnija godina. I po broju i po kvaliteti rezultata. Lani smo strašno kiksali na državnom prvenstvu za kadete. Priliku za popravni dobili smo već ove godine u travnju. Podredili smo sve tome natjecanju. Potajno smo se nadali jednoj medalji. Ispalo je da smo se kući vratili sa tri. Pomutili smo planove mnogima. Sjajni su nam kadeti bili i na Kondor Openu. 750 natjecatelja, kadeti Vukova prvi ekipno. Bili smo pravo iznenađenje. Isto smo ponovili i kod nas na Kupu Nove Gradiške. U Vukovaru smo zauzeli drugo mjesto ekipno u kadetima. Pokazatelj je to da rezultat ove generacije nije slučajan.

Nagrađeni ste i javnim priznanjem ”Grb grada Nove Gradiške”. Je li vas iznenadila nagrada i očekujete li možda da budete izabrani i za ekipu godine na izboru športaša za 2013. godinu?

– Znali smo da smo predloženi. Hvala ljudima koji su nas predložili posebice gospođi Dinki Matijević koja je stala uz nas i za 1. Kup Nove Gradiške kada su nam mnogi okretali leđa. Javno priznanje grada velika je čast i motiv. Baš kao što je to bila i medalja grada koju smo dobili 2010. godine. Mislim da smo najmlađa udruga koja na policama ima i medalju i grb. Što se tiče nagrada u športu za 2013. godinu ne očekujemo previše, a za ekipu godine nismo ni predali prijavu premda je ovo naša najbolja godina. Ne želim sa ove pozicije previše komentirati izbor športaša. Bilo je tu svega prijašnjih godina.

Planovi za budućnost?

– Prije pet godina kada smo osnovali klub postavili smo ciljeve. Bilo je dosta skepse kod tadašnje uprave kluba. Sa ponosom mogu reći da smo nakon prvih pet godina odradili i više od zaplaniranog. Stvorili smo ekipu. I to brojčano jaku ekipu obzirom da se radi o borilačkom športu. Natjecatelji nam tehnički ne zaostaju u odnosu na druge klubove. Stvorili smo i prvi crni pojas u klubu. Uskoro nadolaze novi. Stvorili smo suca kojemu će se u dogledno vrijeme pridružiti još neki članovi kada steknu uvjete. Ustanovili smo i natjecanje u Novoj Gradiški. Doveli smo i seniorsko prvenstvo države u naš grad. Više ne postavljamo ciljeve, nego smijer. Kroz godinu i pol, maksimalno dvije ubrat ćemo najveće plodove dosadašnjeg rada. Bit će to novi odskok kluba.

Čemu pripisujete ovakav strelovit uzlet kluba i taekwondoa u Novoj Gradiški i možete li povući paralelu između ostalih borilačkih sportova u našem gradu?

– Taekwondo je stekao izuzetnu popularnost u svijetu unazad deset godina. Izabran je i u 25 stalnih športova na Olimpijskim igrama. To mu jamči interes mladih i to mu jamči opstojnost u budućnosti. Riječ je o izuzetno atraktivnom i dinamičnom športu. Oštrom i odrešitom, ali sa izuzetnom dozom humanosti. U radu se oslanjamo na vlastiti kadar koji mi stvaramo i usavršavamo. U ekipi nemamo niti jednog ”uvezenog” člana. Ostale borilačke sportove u gradu ne pratim baš pretjerano. Nema se ni vremena. Po meni boljka karatea je što nije uspio ući u olimpijski program.

U javnost je iscurila i vijest da je organizacija Kupa Nove Gradiške za iduću godinu upitna. O čemu se točno radi?

– Sa detaljima ćemo u javnost kada prikupimo svu dokumentaciju. Mi smo već ispunili svoju obvezu prema Hrvatskom taekwondo savezu što se tiče našeg Kupa i natjecanje je u kalendaru HTS-a. Izjave pojedinaca su nespretne i rekao bih neodgovorne, no to je njihov problem. Mi radimo ono što smo zacrtali s njima ili bez njih. Koga nema bez njega se može i mora. Držimo da je to bio pokušaj da nas se slomi. Ništa više.

O sportu se proteklih dana raspravljalo i na sjednici gradskog vijeća. Kako ocjenjujete izrečeno?

– Gradonačelnik Bigović sa svojim zamjenicima upriličio je sastanak sa članicama Saveza športova i rasprava je doista bila zanimljiva. Ideju pozdravljam i nadam se da taj sastanak neće biti i zadnji. Za razliku od prethodne ova vlast pokazuje jedan sasvim drugačiji interes za razvoj i problematiku športa. Koliko sam razaznao iz rasprave na vijeću financijskom pričuvom Saveza športova raspolagat će grad i osobno mislim da je to odlično rješenje. Na tome nebi trebalo stati. Sviđa mi se i stav grada da se neće i ne želi petljati u unutarnje ustrojstvo Saveza športova Nove Gradiške. Jasna je to poruka svim članovima Skupštine da moraju preuzeti odgovornost za stanje koje tamo vlada. Ukratko, svakako podržavam promjene.

Hvala na ovom kratkom razgovoru. Želimo Vam bogatu i uspješnu 2014. godinu.

– Hvala i vama. Hvala na medijskoj podršci i pratnji. Hvala svim našim prijateljima, suradnicima, sponzorima, donatorima. Hvala roditeljima iz kluba, hvala našim članovima i svima želim sve najbolje i da nas u 2014. prije svega zaobilaze ozljede. Za medalje ćemo se sami pobrinuti.

Autor: Nikola Knežević/photo: arhiva

Komentari
Prethodni članakČestit i blagoslovljen Božić – čestitka Gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća
Sljedeći članak“Živim za dan kada ću osvetiti djecu i ženu” (photo)