Ines Andrašić, Monika Gubić i Martina Olić učenice Industrijsko obrtničke škole pobjednice su 4. Sarmijade i provijade koja je u subotu, 6. travnja održana u restoranu Slavonski biser.
Učenice koje pohađaju kuharski smjer IOŠ zasjenile su svojim rezultatom mnogo iskusnije kuharice i odnijele pobjedu. U razgovoru su nam otkrile kako su još u četvrtak imale generalnu probu za ovu manifestaciju i kako su sarmu naučile pripremati od svojih majki i baki.
Drugo mjesto u kuhanju sarme osvojile su „Vranovke“ iz Bukovlja i Vranovaca, a treće je pripalo „Šagovkama“ iz Cerničke Šagovine. Najbolju provu ispekla je Katarina Božić iz Nove Gradiške, drugo mjesto pripalo je ekipi Industrijsko-obrtničke srednje škole, a treće Kulturno-umjetničkoj udruzi „Ivan Vitez Trnski“ iz Nove Rače.
Ove godine na manifestaciji je sudjelovalo osam ekipa i to iz KUD-a “Vrbje”, HKUU „Trenk“ Nova Gradiška, zatim „Vranovke“ iz Bukovlja-Vranovaca, Udruga žena Brđani te po prvi puta „Šagovke“ iz Cerničke Šagovine, Industrijsko-obrtnička škola (kuhari), KUD „Požeška dolina“ iz Požege, KUU „Ivan Vitez Trnski“ iz Nove Rače, te Katarina Božić i Zlata Sjeverac iz Nove Gradiške koje su se natjecale samo u kuhanju prova.
Stručni žiri kojeg su ove godine činile Blaženka Blažević, predsjednica, Krunoslav Žeruk, Jelica Pejanić, Darko Knežić – načelnik općine Nova Rača i prof. Marija Karlovčan Subić – ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta “Matija Antun Relković”, nije imao lak zadatak. Teško je bilo izabrati najbolje i najuspješnije skuhane sarme i ispečenu provu koja se odlično sljubljuje sa sarmom.
Manifestaciju je podržala i dogradonačelnica Ljiljana Lukačević, Mihaela Đeraj – voditeljica Odsjeka društvenih djelatnosti Grada Nova Gradiška, ravnatelj IOŠ Mijo Matošević koji je došao podržati svoje učenice i dožupan Davor Vlaović koji je zaželio da ova jedinstvena hrvatska manifestacija postane tradicija te da se ne dogodi kao prošle godine kada sarmijada nije održana.
Sve je završilo po dobrom slavonskom običaju, uz tamburašku glazbu i feštu, te naravno uz kušanje onoga što se napravilo toga dana.
Autor: Vanja Tutić