Dvije kompanije izvijestile su da će do kraja mjeseca podnijeti američkom regulatoru zahtjev za registracijom cjepiva.

Cijena cjepiva protiv covida 19 bit će niža no što je na tržištu uobičajeno za takve projekte i određivat će se različitim modelima, ovisno o zemlji odnosno dijelu svijeta, objavila je  njemačka biotehnološka kompanija BioNTech.

Farmaceutske kompanije utrkuju se s vremenom u razvoju cjepiva protiv covida 19, kojim se do početka ovog tjedna zarazilo više od 50 milijuna ljudi širom svijeta a od posljedica zaraze umrlo je njih 1,2 milijuna.

BioNTech je s američkim partnerom Pfizerom objavio da je njihovo cjepivo protiv covida 19 “učinkovito više od 90 posto”, prema prvim rezultatima treće faze kliničkog ispitivanja.

Dvije kompanije izvijestile su da će do kraja mjeseca podnijeti američkom regulatoru zahtjev za registracijom cjepiva.

Njegova cijena odražavat će financijske rizike koje su preuzeli investitori u privatnom sektoru, istaknuo je pak na na internetskom skupu u organaciji Financial Timesa direktor strategije BioNTecha Ryan Richardson.

Iako je kompanija dobila potporu njemačke vlade, rizici koje su preuzeli privatni ulagači zaslužuju određenu financijsku “nagradu” od prodaje budućeg cjepiva, smatra Richardson.

“Preuzeli smo značajan financijski rizik. Pribavili smo novac na tržištu kapitala”, istaknuo je čelnik njemačke tvrtke.

U rujnu njemačko ministarstvo istraživanja i razvoja odobrilo je BioNTechu 375 milijuna eura, uz uvjet da ispune određene zahtjeve, uključujući ubrzani razvoj i proizvodnju cjepiva, podsjeća Reuters.

Najavljuje i da će cijena cjepiva biti niža no što je na tržištu uobičajeno u takvim projektima.

„Težili smo uravnoteženom pristupu koji uvažava činjenicu da inovacije zahtijevaju kapital i ulaganje, pa planiramo odrediti cijenu cjepiva znatno nižu no što bi na tržištu bilo uobičajeno s obzirom na našu poziciju i sa ciljem široke dostupnosti u svijetu”, objasnio je Richardson.

„Očekujem različite modele određivanja cijena u pojedinim dijelovima svijeta”, dodao je direktor njemačke kompanije, ne želeći ulaziti u pojedinosti.

Istaknuo je takođe da je cilj dva partnera, isporučiti 1,3 milijarde doza u 2021., iziskivati znatno intenziviranje proizvodnje sve do druge polovine iduće godine.

Najavljuje “značajnu opskrbu” u prvoj polovini godine, dodajući ujedno da će povećavati proizvodnju tokom cijele 2021.

Izvor: Poslovni dnevnik 
Foto: Ilustracija/Internet 

 

Komentari
Prethodni članakLovrakovci zabilježili djelić jeseni u školskom dvorištu
Sljedeći članakIndustrijski park: Raspisan natječaj za prodaju dodatnih 36 ha građevinskog zemljišta