Od večeras u ponoć na snagu stupa obveza nošenja maski u javnom prijevozu za putnike i vozače. Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je da je u Hrvatskoj 22 novooboljelih, ukupno 2388 zaraženih koronavirusom.

”Dosad je 73.738 osoba je testirano. Na bolničkom liječenju je 18 osoba, a nitko nije na respiratoru. 107 je preminulih. Iz bolnice su otpuštena tri pacijenta. Aktivno je bolesno 139  osoba”, rekla je Maja Grba Bujević.

Šef Stožera Davor Božinović najavio je da od ponoći sve osobe koje u Hrvatsku dolaze iz Bosne i Hecegovine, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije morati 14 dana biti u samoizolaciji, a izuzetak su oni koji kroz našu zemlju samo tranzitiraju. Također, svi putnici i vozači javnog prometa moraju koristiti maske za lice.

“Obveza samoizolacije se ne odnosi na putnike koji tranzitiraju kroz navedene zemlje. Druga odluka se odnosi na način organizacije javnog prometa po kojoj vozači i ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima i putnici će morati koristiti maske za lice te se pridržavati općih protuepidemijskih mjera i preporuka HZJZ-a”, rekao je ministar Davor Božinović. Putnik koji nema masku neće moći ući u vozilo odnosno vozač neće smjeti krenuti voziti ukoliko svi nemaju maske. Odluka stupa na snagu od ponoći.

”Mi i dalje ćemo pratiti što se događa. U ovoj fazi ćemo biti spremni brže donositi odluke, mi ih možemo i mijenjati ako se pokaže potreba,”- dodao je Božinović.

”Do sada nismo imali niti jedan pozitivan slučaj vezan za vjenčanja, za sve mladenke koje sada slušaju, neće biti nikakvih promjena. Izgleda da se svi pridržavaju mjera i za to treba pohvaliti organizatore”, dodala je na konferenciji Marija Bubaš.

Izvor: Vijesti.hr

Komentari