U TIJEKU TREĆI CIKLUS POZIVANJA NA BESPLATAN MAMOGRAFSKI PREGLED CILJANA SKUPINA ŽENE ROĐENE 1955.GODINE Budite educirane-spriječite i prepoznajte simptome na vrijeme!

Istraživanja provedena diljem planete tvrde kako su meteorološke prilike i neprilike, te zdravstveno stanje najčešće teme svih usputnih razgovora.O zimi koja je zakucala na vrata, nekom drugom prilikom.Jer,  prva stvar koju ćete upitati poznanika u slučajnom susretu , uglavnom je:“Kako zdravlje?“

Briga za zdravlje, podsjećaju liječnici, ne počinje s prvim simptomima bolesti i na neki je način, dio bon-tona i odgojnih mjera koje jesmo, ili nismo usvojili tijekom djetinjstva.. Pravilne higijenske navike, osluškivanje organizma, stalna edukacija  i prosvjećenost trebale bi biti sastavni dio života svakog pojedinca.Jer, zdrav čovjek ima tisuću želja, a bolestan samo jednu. Istraživanja pokazuju kako su pravilno usvojene higijenske navike, kao i ispravan odnos prema vlastitom zdravstvenom stanju, odraz razvijenosti i mentalne svijesti.U naprednim zemljama, redovan godišnji liječnički sistematski pregled , nešto je što se podrazumijeva.Na žalost, stvari kod nas još uvijek tako ne funkcioniraju, a  kad bolest zakuca na vrata, često bude i prekasno.Dobro je poznata stara narodna koja mudro tvrdi kako zdrav čovjek ima tisuću želja, a bolestan samo jednu.Kako bi izbjegli bolest i reagirali na vrijeme, podsjećamo na aktualne Nacionalne zdravstvene programe koje Ministarstvo zdravstva godinama kontinuirano provodi na području Republike Hrvatske, a čije najnovije cikluse testiranja upravo na području naše županije, u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo brodsko-posavske županije, provode Opća bolnica Dr.Josip Benčević Slavonski Brod i Opća bolnica Nova Gradiška.

Riječ je o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka dojke i trećem uzastopnom ciklusu pozivanja na mamografski pregled. Rak dojke najčešći je oblik raka žena u svijetu.Hrvatska statistika jednako je zabrinjavajuća-upravo je rak dojki u našoj zemlji uzrok smrti žena u dobi od 35 do 69 godina, a svakoj 11.ženi u Hrvatskoj prijeti bolest.Nacionalni prgram osmišljen je tako da svakoj ženi u dobi od 50 do 69 godina omogući besplatan mamografski pregled svake dvije do tri godine i tako maksimalno spriječi pojavljivanje bolesti. Na području naše županije u tijeku je proslijeđivanje poziva na mamografski pregled  žena rođenih 1955. Prema napucima iz Nacionalnog programa žene na kućnu adresu dobivaju datum dogovorenog termina pregleda , koji mogu  promijeniti pozivom na besplatni broj   0800-200-164. Žene će na kućnu adresu, također primiti i  tzv. „kupovnicu „ koja vrijedi kao uputnica.Ukoliko žena ima karcinom utvrđen prije provođenja Nacionalnog programa , tada je potrebno, pozivom na besplatan broj telefona ažurirati  podatke, te se dalje nastaviti liječiti prema preporukama svog liječnika.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakPočela liga veterana i mladeži
Sljedeći članakPredstavljanje priručnika za razvijanje seoskog turizma