Cilj javnozdravstvenih profesionalaca je senzibilizirati javnost o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja raka vrata maternice kontinuirano tijekom cijele godine, a ovih prigodnih dana simbolički. Cvijet mimoze upravo svojom nježnošću simbolično ukazuje na važnost osvješćivanja spomenute bolesti.

Rak vrata maternice zloćudna je bolest kod koje dolazi do promjena na stanicama vrata maternice koje počinju nekontrolirano rasti. Kod određenog broja žena promijenjene stanice (predstadiji raka) mogu se razviti u rak. U početnom stadiju raka vrata maternice simptoma najčešće nema. Kod razvijenog raka simptomi su nespecifični: nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičajeni iscjedak i bolovi u donjem dijelu trbuha. Dijagnoza bolesti se postavlja na temelju:  ginekološkog pregleda i Papa testa, kolposkopije, biopsije.

Brojevi novooboljelih i umrlih od određene bolesti jedan su od kriterija za procjenu veličine javnozdravstvenog problema te bolesti. U Hrvatskoj godišnje već dulji niz godina bilježimo oko 320 novooboljelih i više od 120 umrlih žena. 2/3 novooboljelih žena mlađe je od 60 godina. Po pojavnosti, rak vrata maternice je drugo sijelo raka žena u dobi od 40 do 49 godina te treće sijelo raka žena u dobi od 30 do 39 godina.

U Hrvatskoj se trenutno provodi oportunistički probir raka vrata maternice, dok je u pripremi regionalna provedba prve faze reorganiziranog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice u Virovitičko-podravskoj županiji za žene u dobi od 20 do 64 godine. U 2021. će se provoditi daljnja poboljšanja i razvoj programa probira, uključujući uvođenje testiranja na HPV, kao primarnog testa probira za žene iznad 30 godina.

U Republici Hrvatskoj svaka osoba ženskog spola starija od 12 godina i osigurana pri HZZO-u ima pravo izabrati ginekologa Primarne zdravstvene zaštite. U gradu Zagrebu preglede provodi 47 specijalista ginekologa na razini Primarne zdravstvene zaštite (ugovorenih timova HZZO-a). U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ otvorena je linija besplatnoga telefona – 0800 200 166 na kojoj se građanke mogu informirati vezano uz provedbu Preventivnoga programa.

Uz Nacionalni program, veliku ulogu u borbi protiv ove bolesti ima i cjepivo protiv HPV-a. S obzirom da smo naveli da bez infekcije HPV-om, Humanim papilomavirusom visokog rizika nema raka vrata maternice, cijepljenje ja apsolutno prvi korak u borbi protiv ove bolesti. Nažalost, odaziv na besplatno cijepljenje protiv raka i dalje nije zadovoljavajući, odnosno naš cilj kao medicinskih stručnjaka je da on bude što veći. Cijepljenje u Hrvatskojje besplatno za sve djevojčice i dječake osmih razreda te za mlade do 25. godine života, sukladno raspoloživosti cjepiva, a provodi se putem Službe za školsku i adolescentnu medicinu i mreže timova liječnika školske medicine u gradu Zagrebu.

Izvor:Brodportal 

Foto: Arhiva

Komentari