U utorak 18. prosinca u Zagrebu je održan sastanak regionalnih koordinatora i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, vezano uz provedbu Potprograma II – “priprema lokalnih projekata na potpomognutim područjima”.

Potprogram II dio je Programa pripreme i provedbe razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz fondova Europske unije u 2012. godini, osmišljen kao potpora razvojnim projektima jedinica lokalne i područne (regionalne) saomuprave, a kojim se nastoji pridonijeti bržem društveno-gospodarskom razvoju najslabije razvijenih područja Hrvatske. Ulogu regionalnih koordinatora u provedbi Potprograma imaju županijske razvojne agencije. U ime naše županije djeluje razvojna agencija CTR, čiji je direktor Dragan Jelić također nazočio sastanku.

 

Ministarstvo je naposljetku odobrilo sredstva za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije za 4 projekta s područja Brodsko-posavske županije među kojima je i onaj vezan za Općinu Gornji Bogićevci – Izrada projektne dokumentacije za projekt osiguravanja odvodnje otpadnih voda naselja Smrtić, Ratkovac i Trnava.

 

Načelnik Općine Gornji Bogićevci Pavo Klarić, također jedan od sudionika sastanka, istaknuo je vrijednost projekta i njegovu značajnost za područje općine. “Njegova je vrijednost 220 tisuća kuna. To je zadnja faza izrade projektne dokumentacije za cijelo područje općine Gornji Bogićevci. Naime, već imamo lokacijske dozvole za naselja Dubovac, Kosovac, Gornji Bogićevci, ali zbog obujma radova vjerojatno neće moći u isto vrijeme biti izrađeni, stoga smo to podijelili u dvije faze. Za prvu fazu imamo građevinsku dozvolu. preostala nam je druga faza koja je vrlo značajna kako bi veliki zahvat komunalne infrastrukture bio riješen”, objasnio je načelnik Klarić.

 

Projekt obuhvaća izradu glavnog projekta u temi odvodnje, no isto tako i ishođenje same građevinske dozvole koja zahtjeva određene troškove, a to je prvenstveno komunalni doprinos kojeg će se Općina odreći, svjesna što im projekt može donijeti. Načelnik posebne riječi hvale upućuje Brodsko-posavskoj županiji koje je za projekt dala potporu u iznosu od 86 tisuća kuna. Općina Gornji Bogićevci je inače poznata kao općina koje je realizirala dosta projekata vezanih za fondove Europske unije, no najavljeni su ineki novi projekti značajni za iduću godinu.

 

“Dana 11. prosinca potpisan je ugovor i započeo je projekt realizacije IPA programa prekogranične suradnje s Bosnom i Hercegovinom, odnosno s Općinom Dobrotići. Projekt je vrijednosti 72 tisuće eura, Općina će pomoći u financiranju u iznosu od 22 tisuće eura, dok donacija Europske unije iznosi 50 tisuća eura. Projekt se zove “Sve je počelo sportom”, a obuhvaća sport i rekreaciju te ostale društvene djelatnosti. To će donijeti mnogo aktivnosti, ali i materijalnih dobara koji će trajno ostati na korist građana Općine te poboljšati civilni život”, istaknuo je Klarić.

 

Načelnik polaže velike nade i u 2013. godinu. Čak i prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju, tj. u prvih 6 mjeseci iduće godine najavljeni su određeni projekti vezani za Europske fondove. Općina ima uigran tim s kojim je izradila i projekt prekogranične suradnje, na čelu s načelnikom koji je i sam bio polaznik svrsishodnih edukacija. Neizostavna je i redovita pomoć Županijskog ureda za Europske integracije.

Komentari
Prethodni članakMali ljudi velikog srca
Sljedeći članak“Za blagdanskim stolom” u slijedovima dojmova