Općina po mjeri građana –
intervju s načelnikom Općine Vrbje Igorom Jurišićem

Kraj prosinca obično je prilika za osvrt na proteklu godinu, a u životu jedinica lokalne samouprave ovo je i vrijeme kad se donose planovi, programi i proračun za iduću godinu. Upravo je to povod našeg intervjua s načelnikom Općine Vrbje, Igorom Jurišićem. Općinsko je Vijeće na jučer održanoj sjednici usvojilo ove ključne dokumente za iduću godinu. Što nam možete reći o tome, je li proračun samo „popis dobrih želja“, kako to često biva, ili možemo očekivati nešto više od općinske uprave u idućoj godini?

– Prije svega, želim vam se zahvaliti na ovom pozivu i pozdraviti sve čitatelje. Također, zahvaljujem se svim vijećnicama i vijećnicima Općine Vrbje što su prepoznali napore izvršne vlasti i zajednički kreirali, a i jednoglasno usvojili, program i proračun za iduću godinu, koji, naravno, nije samo popis dobrih želja, već dokument utemeljen na realističnim i konkretnim procjenama, te smjernicama rada na kojima smo, uostalom, i dobili povjerenje u ovom mandatu. Proračun je usvojen u ukupnom iznosu od 18.544,200,00 kn. Pokazatelj je to kako oporavka na nacionalnoj razini, tako i rezultat rada općinske uprave u 2021. godini, odnosno racionalnog trošenja sredstava po modelu dobrog upravljanja, te planiranja različitih projekata i osiguravanja sredstava za njihovu provedbu u idućoj godini. Proračun za iduću godinu je razvojan i investicijski, ali ujedno i socijalno osjetljiv, s ciljem poboljšanja javne i komunalne infrastrukture i jačanja naše društvene zajednice, kako bismo razvijali koncept općine po mjeri građana.

Ove su godine održani i lokalni izbori na kojima ste osvojili svoj četvrti mandat. Zašto mislite da su vam mještani općine Vrbje poklonili svoje povjerenje, evo već četvrti put?

– Od svog prvog mandata, pa evo do danas, trudim se u suradnji sa zaposlenicima Općine, vijećnicima i vijećnicama, nekadašnjim članovima mjesnih odbora, te kontaktom sa samim mještanima vidjeti koje su to potrebe stanovnika svakog naselja i kako Općina može pomoći u njhovom ispunjavanju. Ovisno o raspoloživosti sredstava u proračunu i u dogovoru s Vijećem svake smo godine kandidirali minimalno jedan projekt na Program održivog razvoja lokalne zajednice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske Unije kojim smo osiguravali sufinanciranje različitih infrastrukturnih radova, i moram naglasiti kako smo svake godine u tome bili uspješni. Naša je općina prostorno dosta velika, a svako naselje ima svoje specifičnosti, i vjerujem kako jedino kontaktom s mještanima svakog pojedinog naselja čelništvo Općine može osigurati planiranje i provedbu projekata koji će biti realni i u skladu s potrebama stanovništva; a tako ćemo nastaviti raditi i dalje, kako se mještani nijednog naselja ne bi osjećali zapostavljenima. Mislim da je upravo ta činjenica da je svaki stanovnik i stanovnica naše općine jednako važan, i da su njihove specifične potrebe jednako bitne, razlog zašto mi građani daju svoje povjerenje.

Još jedna specifičnost izbornih rezultata u općini Vrbje je i veći broj izabranih vijećnica u Općinskom vijeću, njih 5 napram 4 vijećnika. Što mislite o tome?

– Osobno me to jako veseli i svakako predstavlja jedan korak u budućnost jer pokazuje kako zastupamo vrijednosti ravnopravnosti spolova i na stvarnoj, a ne samo deklarativnoj razini. Žene u našoj općini su danas osnaženije nego ikad, što je vidljivo kako iz ovih rezultata lokalnih izbora, tako i iz pregleda društvenih aktivnosti u našoj općini, od vođenja najaktivnijih udruga, do organizacije različitih društvenih manifestacija, gdje posebno ističem „Rokovo u Vrbju“. Također, sve izabrane vijećnice trude se opravdati povjerenje građana svojim vrlo aktivnim radom u Općinskom vijeću, davanjem konstruktivnih prijedloga i novih inicijativa i poticanjem zanimljivih rasprava, što je donijelo jednu svježinu u radu.

Osvrnimo se malo na godinu koju privodimo kraju. Koje biste projekte i programe provedene u 2021. godini istaknuli?

– Na početku bih istaknuo Program mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja čija je svrha poticanje povratka, ostanka i naseljavanja stanovništva na područje općine Vrbje, a sve u svrhu demografske revitalizacije, koji je proveden po prvi put. Ukupna vrijednost programa u ovoj godini bila je 450.000,00 kuna. U ožujku ove godine donesena je Odluka o financiraju za 9 obitelji, s kojima su potpisani ugovori i već su realizirane isplate, a na jučerašnjoj sjednici OV donesena je Odluka za njih još 6. Kroz ovaj program omogućujemo mladim obiteljima ostanak na našem području, kao i doseljavanje novih obitelji, i na to sam posebno ponosan. Nadalje, modernizirali smo kolnik ceste u Staklenom sokaku u Dolini što je bila jedna od najkritičnijih lokalnih cesta u nadležnosti Općine, koja je u zimsko i kišovito vrijeme bila jedva prohodna. Također, ove je godine Općina osnovala vlastiti komunalni pogon, a uspješno smo i aplicirali na natječaj Uspostava reciklažnih dvorišta – mobilne jedinice iz Kohezijskog fonda, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Ovime Općina ima vlastiti prostor za sortiranje otpada, čime se utječe na očuvanje okoliša i primjenu zelenih politika. Ovo je također prvi projekt financiran u 100 % iznosu iz OP Konkurentnost i kohezija. U 2021. godini završili smo i provedbu projekta „Zajedno za žene“, što je bio prvi projekt Općine financiran iz Europskog socijalnog fonda kroz Poziv Zaželi – program zapošljavanja žena, putem kojeg smo zaposlili 10 žena i obuhvatili 69 krajnjih korisnika i korisnica, a žene su se nakon zapošljavanja i obrazovale i time postale konkuretnije na tržištu rada. Neke od njih su već pronašle novi posao! Nadalje, postavili smo i opremili dječje igralište u Mačkovcu, jedinom naselju koje dosad nije imalo mjesto okupljanja djece. Projekt je odobren putem natječaja 2.1.2 “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” LAG ”Zapadna Slavonija”, a financira se iz Programa ruralnog razvoja 2014 – 2020.

Koji su planovi Općine Vrbje za naredni period?

– U narednom periodu planiramo uvođenje LED rasvjete u sva naselja naše općine, te projekte usmjerene podizanju kvalitete života i sigurnosti naših najmlađih. Također prijavljen je projektni prijedlog na Poziv 7.4.1 kojim će se realizirati izgradnja višenamjenskog društvenog objekta u Vrbju kojim ćemo zadovoljiti obrazovne, kulturne i društvene potrebe stanovnika cijele općine. Nadalje, započeta je izgradnja pješačkih staza u naselju Bodovaljci, koja će se nastaviti i biti završena u 2022. godini. Također, planirana su infrastrukturna i komunalna ulaganja u svim naseljima općine – od društvenog doma u Visokoj Gredi, preko pješačkih staza u Bodovljacima i Vrbju, obnove i postavljanja dječjih igrališta, preko uređenja Društvenog centra i prostorija nogometnog kluba u Bodovaljcima. Veliki naglasak ćemo staviti na bolje iskorištavanje bespovratnih sredstava dostupnih iz EU fondova i nacionalnih izvora. Već smo u prošlom mandatu započeli s uspješnim povlačenjem sredstava iz EU fondova, a kako najave iz različitih ministarstava, naročito MRRFEU, govore o izrazito velikim sredstvima koja će nam biti na raspologanju u novom sedmogodišnjem financijskom razdoblju, planiramo maksimalno ulagati u vlasitite ljudske i operativne kapacitete kako bismo što uspješnije povukli ta sredstva na korist cijele zajednice. Najave iz ministarstva su da će Program Zaželi ići dalje, a s obzirom na izražene potrebe i sve veću zainteresiranost krajnjih korisnika za primanje usluge pomoći u kući u idućoj fazi natječaja planiramo povećati i broj zaposlenih žena i njihovih krajnjih korisnika.

Što je sa socijalnom politikom Općine?

– Uz već spomenuti Program mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja, Općina od 2009. godine isplaćuje jednokratne porodiljne naknade koje su sa početnih 1000 kn po djetetu podignute na 2000 kn, a u skladu s pozitivnim demografskim politikama za treće i svako naredno novorođeno dijete isplaćuje se u iznosu od 3000 kuna. Međutim, pratimo i druge smjernice demografskih politika, tako da roditeljima sufinanicramo i troškove dječjeg vrtića u maksimalnom iznosu do 1000 kn, a godinama sufinanciramo nabavu potrebnih radnih materijala svim učenicima osnovnih škola s područja općine. Ove smo godine za Uskrs podijelili šarane svim kućanstvima na području općine, a isto je učinjeno i za Badnjak. Također, pomažemo i u nabavi ogrjeva socijalno ugroženim kućanstvima. Svim ovim mjerama trudimo se olakšati život svim našim mještanima i osigurati ispunjavanje njihovih potreba.

Što vas još čeka u 2022. godini na ovom području? Što je s civilnim društvom?

– Usvojenim programima rada predviđena je podrška radu organizacija civilnog društva u području kulture, sporta, socijalne i zdravstvene skrbi, kao i podrška održavanju manifestacija značajnih za društveni život i turističke potencijale naše općine. Također, Općina je partner Udruzi Studio B na uspješno prijavljenom projektu „RU:TOPIA – razvoj zajednice po mjeri mladih“ koji je odobren na pozivu Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Kroz taj ćemo projekt, u suradnji s različitim relevantnim dionicima, kreirati prvu općinsku javnu politiku usmjerenu mladima – Akcijski plan za mlade (lokalni program) kojim ćemo obuhvatiti sve one mjere koje se donose kako bi se poboljšala njihova kvaliteta života i potaknuo ostanak na našem području, a koji će biti utemeljen na potrebama i prijedlozima samih mladih. Čeka nas jedan izazovan proces kojem se svejedno veselim, jer smatram da demografska revitalizacija ne smije biti samo fraza koja dobro zvuči, već proces kojem se treba pristupiti ozbiljno i naporno raditi na stvaranju preduvjeta za ostanak, odnosno povratak, naših mladih.
Hvala Vam na ovom razgovoru.
Hvala vama na pozivu. Želio bih iskoristiti ovu priliku i poželjeti svim mještanima općine Vrbje i šireg novogradiškog područja sretan i vesel Božić i ugodne i bezbrižne blagdane. Također, želim nam svima bolju, uspješniju i manje opterećenu brigama novu 2022. godinu, u kojoj će svi naši potencijali biti ostvareni!

 

Komentari
Prethodni članakZavršena modernizacija dijela ulice K.P. Krešimira u Rešetarima
Sljedeći članakBožićna ponuda na novogradiškoj tržnici