Iza Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije još je jedna uspješna godina. Nakon što su tijekom poplava koje su 2014. godine pogodile susjednu županiju, ali i opasno ugrozile našu županiju, aktivno sudjelovali u evakuaciji stanovništva dijela Mjesnog odbora Jelas te aktivno pomagali stanovništvu Gunje, pred službom su se našli novi izazovi. Jedna od najzahtjevnijih operacija bilo je zbrinjavanje i ukazivanje pomoći ljudima koji su prolazili migrantskom rutom kroz Hrvatsku. Djelatnici Zavoda aktivno su sudjelovali u kampovima u Tovarniku, Opatovcu i Slavonskom Brodu. Sredinom prosinca 2016., timovi hitne medicinske službe zbrinuli su i u više hrvatskih bolnica odvezli 42 muškaraca, od ukupno 67, koliko ih je ilegalno prevozio kombi bugarskih registarskih oznaka.

Nakon što su se djelatnici Zavoda pokazali iznimno uspješni u zbrinjavanje ozlijeđenih u masovnim nesrećama, osim priznanja nadležnih institucija, Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije dobio je novu opremu namjenjenu zbrinjavanju ozlijeđenih u masovnim nesrećama.

U studenom prošle godine pokrenut je projekt nabavke nove opreme vrijedne 250 tisuća kuna s PDV-om, koju je odobrio Krizni stožer Ministarstva zdravstva, a koje je ujedno i financiralo istu.

„Opremu smo odmah stavili u upotrebu. Ona obuhvaća opremu za zbrinjavanje dišnog puta odraslih i djece, boce za kisik s regulatorom protoka kisika i manometrima, poveske i sanitetski materijal potreban za zaustavljanje krvarenja i dr. S tim kompletima sada možemo opremiti još 28 do 30 timova koji su zahvaljujući toj opremi spremniji odgovoriti u spašavanju ozlijeđenih u masovnim nesrećama“, rekao je Branko Godić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije.

Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije nabavkom nove opreme te izuzetno kvalitetnim kadrovima kojima raspolaže, nameće se kao lider u ovom dijelu Hrvatske.

„I do sada smo bili spremni. Svi djelatnici Zavoda sudjelovali su, pored svog redovnog rada, i u medicinskom dijelu zbrinjavanja migranata tijekom migrantske krize. Zahvaljujući dodatnoj opremi sada možemo još učinkovitije djelovati u slučaju potresa, poplava, teških nesreća u prometu i drugih vrsta kriznih stanja“, dodao je ravnatelj Godić, kazavši i kako je u pripremi i nabavka dodatne opreme.

Nabavkom nove opreme Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije bogatiji je i za nove daske za mobilizaciju s podlogama, bočnim fiksatorima za glavu i remenjem za fiksaciju pacijenata, vakuum udlagama,astrofolijama, ali brojnom drugom opremom.

Izvor: 035 portal

Komentari