Prošli tjedan u jednom selu na istoku Brodsko-posavske županije zabilježili smo slučaj četiri svinje zaražene trihinelom. Riječ o svinjama koje vuku porijeklo s farme iz Vukovarsko-srijemske županije odakle je bilo i 178 pozitivnih svinja ljetos detektiranih na farmi u okolici Našica. Ovi su slučajevi dokaz da je opasnost stalno prisutna i da nemamo pravo na opuštanje – kazao je veterinarski inspektor Damir Agičić jučer u Velikoj vijećnici zgrade županijske uprave gdje je upriličeno poptisivanje ugovora o uslužnom klanju svinja, kao preventivnoj mjeri zaštite zdravlja ljudi, ali i okoliša, javlja SBPlus

U proteklih 17 godina, od kada Brodsko-posavska županija s klaonicama potpisuje ugovore o sufinanciranju uslužnog klanja, na taj je način zaklano i pregledano 32 tisuće svinja za koje je izdvojeno ukupno 1,5 milijun kuna. – Ove godine u proračunu smo osigurali sto tisuća kuna, no nažalost od početnih osam klaonica s kojima smo potpisivali ugovor danas smo spali na samo dvije: Jagodanović i Bebrinka. To što je danas knjiga spala na dva slova nas ne priječi da idemo dalje i da probamo doći do dvije tisuće zaklanih svinja koliko smo imali 20016. godine.Smatramo da radimo odličan posao kao jamstvo prije svega zdravlja ljudi koji će konzumirati proizvode, ali i toga da će sav klaonički otpad biti zakonski zbrinut čime čuvamo okoliš – kazao je Željko Burazović, pročelnik brodsko-posavskog UO za poljoprivredu.

S tim se slaže i čelni čovjek županije, brodsko-posavski župan Danijel Marušić, koji je ovom prilikom najavio kako vjeruje da će i u idućem proračunu osigurati sredstva za ovu akciju koja “možda nije financijski toliko vrijedna, koliko je vrijedna u smislu sprječavanja opasne bolesti”.

I sami predstavnici klaonica koje su potpisale ugovor o sufinanciranju uslužnog klanja kazali su kako je riječ o hvale vrijednoj akciji u kojoj kane sudjelovati i nadalje unatoč problemima s kojima se svakodnevno susreću: od nelojalne konkurencije, pa sve do problema kvalitetne radne snage. – Najveći problem kod uslužnog klanja je taj što bi svi htjeli da im svinje zakoljemo četvrtak ili petak, što je nemoguće – kazali su u klaonicama, napomenuvši kako je cijena uslužnog klanja kuna po kilogramu s PDV-om.

Ovaj posao prve dvije tri godine županija im je sufinancirala s 35 kuna, nakon čega su digli na iznos od 50 koliki je i danas pa je tijekom potpisivanja ugovora veterinarski inspektor Agičić predložio da se, ovisno o mogućnostima, razmisli i o podizanju iznosa sufinanciranja. – Ono što je dobro je da smo pokazali da ima interesa za ovu akciju i da se broj svinja koje se kolju u uslužnim klaonicama, uz manje ili veće padove, ipak održava. Nadamo se kako će ove godine nešto i porasti u odnosu na prošlogodišnjih 1516 svinja koje su klane u klaonicama, a za koje je ispaćeno ukupno oko desetak tisuća eura – kazao je Agičić podsjetivši kako je trinhenloza izuzetno opasna bolest. – Ličinka se u tijelu može se naseliti u oko, u srce čak i u mozak pa smo imali i smrtnih slučajeva u Slavonskom Brodu, kao posljedice trihineloze – naglasio je Agičić pozvavši ljude da koriste usluge klaonica s kojima do sada nije zabilježen niti jedan incident.

Izvor/Foto/Video: SBPlus

no images were found

Komentari
Prethodni članakProgram “Zaželi” u Starom Petrovom Selu od svojih korisnika ocijenjen odlično
Sljedeći članakTragom debate: Novogradiški gimnazijalci za legalizaciju lakih droga / foto