U HAC-u su pak izradili pilot-projekt prometne signalizacije kako bi vozače upozorili na poštovanje toga sigurnosnog razmaka i pomogli im da vizualiziraju spomenute dvije sekunde.

Hrvatske autoceste počele su na 20 lokacija na svojih šest autocesta postavljati novu signalizaciju koja vozače upozorava da se drže sigurnosnog razmaka, da budu odgovorni i ne voze ako su pod utjecajem alkohola i lijekova te da ne koriste mobitel u vožnji, piše Večernji list.

HAC je pripremu tog pilot-projekta počeo još lani, prije pandemije koronavirusa, a zbog čega se ovih dana poziva građane da drže razmak između sebe, odnosno na socijalnu distancu od najmanje dva metra te da ostanu odgovorni i pridržavaju se epidemioloških mjera, navodi dnevnik.

Na HAC-ovim autocestama tako će vozači odsad imati vrlo slične savjete, ali koji se odnose na sigurnost prometa.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, koji je izmijenjen i dopunjen u kolovozu prošle godine, jedna od novina je i to da je definiran sigurnosni razmak između vozila na autocestama od dvije sekunde ako se vozi najvećom dopuštenom brzinom, odnosno od najmanje sekunde ako se vozi u koloni. Kazna je za nepoštovanje sigurnosnog razmaka dvije tisuće kuna.

U HAC-u su pak izradili pilot-projekt prometne signalizacije kako bi vozače upozorili na poštovanje toga sigurnosnog razmaka i pomogli im da vizualiziraju spomenute dvije sekunde.

A te dvije sekunde pri brzini od 130 km/h znače razmak između vozila od 70 metara. Stoga u HAC-u na ravnim dijelovima autocesta, na kojima se dosad dogodilo najviše nesreća zbog naleta vozila jedno na drugo, postavljaju horizontalnu i vertikalnu signalizaciju obavijesti kako bi vozače podsjetili na to da zadrže sigurnu udaljenost u odnosu na vozila ispred.

Na početku zone tako je postavljen prometni znak koji vozače poziva da drže razmak između vozila. Na voznim tracima je pak iscrtana vertikalna signalizaciju na razmaku od 70 metara i u dužini 1500 metara. Time se, kako su objasnili u HAC-u, osigurava sigurna udaljenost između vozila sve dok vozači drže najmanje dva odvojena razmaka od vozila ispred, donosi Večernji list.

Izvor: Poslovni dnevnik 
Foto: Ilustracija/Internet 

Komentari
Prethodni članakDivjak: Od ponedjeljka svi roditelji mogu poslati učenike razredne nastave u škole
Sljedeći članakSaznajte kako će izgledati planirani završetak ove školske godine