Ministri Vili Beroš i Davor Božinović, jutros su održali konferenciju za medije na kojoj su, između ostalog, progovorili i o konvojima kamiona koji s potrebnim zalihama robe putuju prema Republici Srpskoj. Većim dijelom oni su sinoć prošli i kroz Brodsko-posavsku županiju.

– Sveukupno devet konvoja će pod policijskom pratnjom proći kroz Hrvatsku u Republiku Srpsku. Sedam je već prošlo, očekujemo još dva. Vozači se na tom putu mogu zaustaviti u Novskoj kako bi natočili gorivo i obavili sve potrebno, a potom nastavljaju dalje. – poručio je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

Svi koji su se sinoć oko 20 sati kretali autocestom A3, mogli su uočiti višekilometarsku kolonu koju su vodila i pratila policijska vozila ‘pod rotacijama’. Nužnost nastavljanja normalnog funkcioniranja autoprijevozničkog sektora, naglasio je i ministar.

– Moraju se osigurati ekonomska sigurnost i proizvodnja te je nužno opskrbiti trgovine. Zabranjen je izvoz određenih potrepština izvan Europske unije, poput zaštitnih maski i respiratora, kako bi oni ostali u zemljama članicama. Moram pohvaliti sve naše žurne službe, posebice policijske službenike na granici koji sprječavaju ilegalne migracije. – dodao je Božinović, osvrnuvši se i na one koji ne poštuju mjere zaštite sebe i drugih te izolacije: „Nije poanta u kažnjavanju, ali ako ne ide – nećemo se libiti prijavljivanja i kažnjavanja jer je javno zdravlje na prvom mjestu i tko se ne može sam ponašati odgovorno, postoje institucije koje će ga u to uvjeriti.”.

Širenje koronavirusa – sa zdravstvenog je aspekta – i dalje pod kontrolom na području Republike Hrvatske.

– Ne očekujemo da će sve biti bez problema. U KB Dubrava iskrsnuo je problem jer je bilo više kontakata s pozitivnim liječnicima. No, tu smo da se borimo sa izazovima. No, i dalje intenzivno promišljamo. Sto bolesnika će ostati u bolnici, a bolnica ima 500 kreveta, dakle, dovoljno i za ostale. Klinička slika svih naših bolesnika – njih 53 – je blaža, nitko nema značajnijih komplikacija. No, zasigurno će uskoro netko biti teže bolestan. Možemo očekivati tri do pet posto takvih bolesnika, a znate i da ishod može biti znatno gori. Riječ je o borbi protiv nevidljivih malih bića i samo struka može dati odgovore. Ponašajmo se racionalno, odgovorno i promišljeno. Kad se popune kapaciteti infektološke klinike već imamo plan koje se bolnice pune dalje. Imamo plan za daleko veći broj bolesnika koji očekujemo. – poručio je Vili Beroš, ministar zdravstva koji će, čini se, ostati zapamćen po borbi protiv koronavirusa u Hrvatskoj, iako mu je mandat počeo tek prije nešto više od mjesec dana.

Kada je riječ o prijevozu putnika i robe preko granice, na Graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu prometa gotovo i nema. Tek svakih nekoliko minuta most prijeđe pokoji kamion ili osobni automobil, dok su pješaci poslušali preporuke Stožera civilne zaštite.

Izvor/Foto: SBplus 

Komentari
Prethodni članakUspostavljene izdvojene ordinacije za pregled osoba sa sumnjom na koronavirus
Sljedeći članakReorganiziran je rad novogradiške bolnice, pridržavajte se pravila!