Diljem Hrvatske u Noći muzeja sudjelovalo je više od 250 muzeja i baštinskih institucija koje su i ove godine besplatnim ulazom i posebnim programima privukle velik broj posjetitelja. Ovoj kulturnoj manifestaciji pridružio se 15. godinu za redom Gradski muzej Nova Gradiška i zanimljivim sadržajem privukao kako učenike srednjih škola, tako i one najmlađe sugrađane.

Noć muzeja u Novoj Gradiški započela je predavanjem Željka Ivaniševića u suradnji s Tehničkom zajednicom Nove Gradiške (sekcija radio amateri) koji je prikazao način rada komunikacije putem radio valova. Školarci su pokazali interes za predavanjem o Nikoli Tesli koje je održao prof. fizike Goran Ruškan iz novogradiške Gimnazije, a zatim i prof. Boris Grgić iz Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška koji je predstavio sve što rade i stvaraju školarci robotičari. Sve to uz vrijednu gostujuću izložbu Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu i HPM-a u Zagrebu.

Gostujuću izložbu Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu “Zašto je pčela važnija od čovjeka” posjetiteljima je predstavila mag.bio Helena Barišić, uz prigodnu prezentaciju pčelarskih proizvoda.

-” Htjeli smo pobuditi interes i djece predškolske dobi, školaraca i roditelja. Uspjeli smo privući lijep broj posjetitelja svih generacija. Htjeli smo da naši sugrađani uživaju, druže se i nastave dolaziti na druge izložbe i predavanja. Jako sam zadovoljna suradnjom sa novogradiškim školama, djeca su doznala nešto više o 3D printeru, robotima, zanimljivostima iz života Nikole Tesle, a kroz predavanje Željka Ivaniševića saznali smo o radioamaterima i njihovom djelovanju. Pčelar Mijo Kurić donio je nekoliko vrsta meda i pčelinjih proizvoda kako bi upotpunio izložbu posvećenu pčelama, osim toga pripremili smo i domaće kolače od meda, domaću rakiju, sve proizvode s našeg područja od naših poljoprivrednika. Činimo iskorake, imamo odlične suradnje sa novogradiškim udrugama i institucijama, to me uistinu veseli. ” – zadovoljna je ravnateljica Gradskog muzeja Marija Mihaljević. 

Od 2007. godine Noć muzeja prerasta u nacionalnu manifestaciju u koju se uključuje sve više muzeja i gradova, jer su brojni posjetitelji u Noći muzeja ‘otkrili’ muzeje, da bi kasnije postali stalna publika. Ovakve i slične manifestacije dokaz su kako Gradski muzej ima znanje, snagu, potencijal ali i publiku koja ga voli.

 

Komentari
Prethodni članakOŠ Ljudevit Gaj: Pitaš se zašto posvuda vidiš crvene kravate?!
Sljedeći članakOpćine Stara Gradiška, Okučani i Gornji Bogićevci donirali policiji nadzorne kamere