Jučer je diljem Hrvatske obilježen Dan crvenih haljina. Prvi petak u veljači je dan “Crvenih haljina” i posvećen je borbi protiv moždanog udara kod žena, koji je nedovoljno je prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen.

Javnozdravstvena akcija Dan crvenih haljina podiže svijest javnosti o specifičnostima moždanog udara u žena, uzrocima, čimbenicima rizika i posljedicama te teške bolesti. Cilj akcije je podizanje svijesti javnosti o specifičnostima moždanog udara u žena, skretanje pažnje na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i na potrebu promjene načina života. Pravilnom prevencijom i promjenom načina života može se spriječiti čak 80% moždanih udara, a glavni čimbenici rizika na koje možemo utjecati su krvni tlak, šećerna bolest, povišene masnoće, pretilost, fizička neaktivnost, pušenje i alkohol.

Moždani udar, kao i kardiovaskularne bolesti (KVB) u žena ukupno pobudili su poseban interes tek u posljednjih desetak godina. Ranije su znanstvena istraživanja obuhvaćala uglavnom mušku populaciju, a danas znamo da moždani udar i KVB-i u žena imaju svoje specifičnosti, te da znatno veći broj žena nego muškaraca umire od moždanog udara i KVB-a. Nažalost, rizik od moždanog udara i KVB-a u žena još je uvijek podcijenjen, smatrajući da su žene zaštićene hormonskim statusom. Međutim, žene imaju niži rizik od moždanog udara i KVB-a samo u fertilnoj dobi, dok se nastupom menopauze rizik izjednačava s rizikom u muškaraca, a  važnost prevencije rizičnih faktora u žena ostaje neprepoznata. Simptomatologija moždanog udara i KVB-a u žena ima svoje osobitosti, zbog čega bolest često nije pravovremeno prepoznata ni adekvatno liječena.

Komentari
Prethodni članakNova Gradiška: Skrivio prometnu nesreću pa napustio mjesto događaja
Sljedeći članakUdruga Studio B početkom siječnja započela s projektom “RU:TOPIA – zajednica po mjeri mladih 3”