Autor: A.P./SBplus

JOŠ JEDAN USPJEH BRODSKE KIRURGIJE

 

Nakon što su primili poziv o ozlijedi podlaktice motornom pilom, liječnici Odjela za plastičnu i vaskularnu kirurgiju odmah su preuzeli ozlijeđenog 17-godišnjaka, kojem je ruka spašena u operativnom zahvatu koji je trajao četiri i pol sata.

SLAVONSKI BROD – Sedamanestogodišnji Matija Filipović iz Magić Male, sigurni smo, dugo će pamtiti 6. srpnja. Toga dana liječnici slavonskobrodske Opće bolnice, Odjela za plastičnu i vaskularnu kirurgiju, spasili su mu ruku koju je teško ozlijedio motornom pilom.

– Bio sam u šumi s ocem. Rezali smo drva. U jednom trenutku, negdje oko devet sati, uzeo sam jednu granu i htio ju otkinuti rukom. Kako nije išlo otac je rekao da će to učiniti motorkom, no ona se u jednom trenutku otela kontroli i zarezala mi ruku – priča Matija, koji se trenutno oporavlja u slavonskobrodskoj Općoj bolnici gdje su ga jučer operirali Damir Roško, dr. med. – spec. opće kirurgije, subspec. plast. i rekonstr. kir. i prim. dr.sc. Darko Jurišić, dr. med. – spec. opće kirurgije, subspec. plast. i rekonstr. kir.

Prema riječima dr. Roška, nakon što su primili poziv iz Nove Gradiške o ozlijedi desne podlaktice motornom pilom, preuzeli su mladića koji je stigao oko 15 sati te je odmah podvrgnut operativnom zahvatu, koji je trajao do 19.30 sati.

Uspješnost ovoga, kao i svih ostalih sličnih zahvata, u prvom redu ovisi o brzini reagiranja, ali i stručnosti. A dr. Roško i Jurišić iskustvo plastične kirurgije nose iz Dubrave gdje su bili na subspecijalizaciji, ali i iz raznih tečajeva mikrovaskularne kirurgije koje su prošli, od Engleske do Amerike. Nažalost, stručnost, ma koliko neupitna bila, malo pomaže ukoliko se ovakve traume ne operiraju u što kraćem vremenu. Dr. Roško kaže kako je bitno operirati unutar tri, najviše šest sati. 

Upravo je to bilo presudno i kod Matije, kojeg je otac odmah prevezao do Hitne pomoći. – Kad me motorka zarezala nisam osjećao bol, ali sam krvario pa sam odmah skinuo majicu i zaustavio krvarenje te me je otac prevezao do Hitne – ispričao nam je Matija. A upravo to dr. Roško kod ovakvih trauma savjetuje unesrećenima.

Iako stopostotne garancije uspješnosti zahvata nema, slavonskobrodski liječnici ipak su u samom vrhu među općim bolnicama u Hrvatskoj. Naime, Odjel  za plastičnu i vaskularnu kirurgiju postoji zadnjih šest godina. U početku je bio sastavnica traumatologije, da bi posljednje tri godine počeo djelovati u sklopu vaskularne kirurgije. Posjeduje sav potreban instrumentarij, liječnici su prošli dovoljan broj tečajeva, prolaze stalnu edukaciju, tako da uspješno zbrinjavaju značajan broj pacijenata ne samo s područja Brodsko-posavske županije nego i iz Bosne, Županje, Vinkovaca. Na odjelima Službe za kirurške djelatnosti godišnje se napravi oko četiri tisuće operacija, značajan broj i na Odjelu za plastičnu i vaskularnu kirurgiju, gdje osim trauma zbrinjavaju i ostale pacijente.

Unatoč uspješnim rezultatima, nažalost, na Odjelu za plastičnu i vaskularnu kirurgiju osjećaju negativne odraze nedostatka i odlaska kadra. Oni doduše imaju dovoljan broj liječnika, no problem im je manjak liječnika na patologiji, s kojom usko surađuju u operacijama karcinoma dojki gdje jednostavno ne mogu raditi bez patologa. Kako brodska bolnica od jeseni ostaje na jednom patologu strahuju da će se to odraziti na daljnji rad, tim više što se na nedavno raspisani natječaj za ovo radno mjesto nije nitko javio.

 

no images were found

 
 
Komentari
Prethodni članak7. srpnja 1992 poginuo Andrija Andabak – strah i trepet srbijanskih tenkova
Sljedeći članakMultimedijalni događaj u Domu kulture