U Hrvatskoj su dva temeljna razloga zbog kojega se u novije vrijeme (od krize koja je pogodila hrvatsku ekonomiju) kreće s vlastitim poduzetništvom – ili zbog činjenice da su žene ostale bez posla ili zbog karijernog zaokreta.

Vođeni idejom i vjerovanjem kako žene mogu biti uspješne poduzetnice, Virtualni ženski poduzetnički centar kroz svoje edukacije polaznicima pokazuje koliko je teško zarađivati poduzetnički kruh, koliko je lijepo biti sam sebi šef, imati fleksibilno radno vrijeme, kreirati i odgovarati za učinak vlastitih projekata, te motivirati buduće poduzetnice da se sa što manje straha i neizvjesnosti, a što više informacija, poznavanja realnog tržišta, te pozitivne poslovne perspektive otisnu u vlastiti biznis i snađu u njemu.

Jedna takva edukacija održala se danas u Novoj Gradiški, a predavač je bila osnivačica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, Sanela Dropulić.

Najčešće su žene gurnute s tržišta rada na realno tržište pod utjecajem vanjskih okolnosti – dakle onima nad kojima nisu imale previše kontrole, pa stoga ne začuđuje da se mnoge, ne samo na početku nego i tijekom svog poduzetništva pitaju – jesam li sposobna biti poduzetnicom? Ova predavanja namijenjena su svima koji žele usvojiti znanja iz temeljnih poduzetničkih aktivnosti koje vode k uspješnom poslovnom angažmanu na realnom sektoru te u nama budi poduzetnički karakter. Svaki početak je već sam po sebi težak i vrlo izazovan, a kada se te početne brige i poteškoće prošire i na borbu protiv rigidne administracije, koja je sve samo ne servilna i od pomoći poduzetnicima u počecima, te brojnih i nepreglednih propisa, rijetko tko uopće doživljava poduzetništvo kao pozitivnu aktivnost. Učestale izmjene propisa predstavljaju i pravni, te normativni (zbog narušavanja jednog od osnovnih načela svakog pravnog poretka: pravne sigurnosti na mnogo razina). Edukacija donosi sve elemente koje trebate znati (a da niste školovani pravnik) od ideje do pravnog okvira za istup na tržište.

Žene su danas vlasnice 25% poduzeća i obrta u Hrvatskoj, a brojka raste iz godine u godinu

Inicijator ovoga predavanja je novogradiška poduzetnica Mirela Glavaš:

-Bez obzira što više ne obnašam funkciju dogradonačelnice za gospodarstvo, ja sam obećala da ću se truditi pomagati Gradu i stanovnicima oko svih gospodarskih problema ili pitanja. Moja kolegica Sanela Dropulić zaista je kvalitetan predavač od koje se može puno toga naučiti. Za mjesec dana imat ćemo i predstavljanje knjige “Ja (ne)mogu biti poduzetnica”, za koju vjerujem da će pomoći budućim ženama poduzetnicama. Hvala gradonačelniku Grgiću na financijskoj pomoći za realizaciju ovoga predavanja.

Na predavanje su došli dogradonačelnica Vesna Đapić i gradonačelnik Vinko Grgić, koji se zahvalio Mireli Glavaš i Saneli Dropulić što su odabrale Novu Gradišku za ovo predavanje:

-Hvala Mireli što pomaže da se ovakvi oblici edukacije održe javno i besplatno. Vjerujem da će se pojaviti novi obrtnici i poduzetnici ili poduzetnice koji će otvoriti nova radna mjesta. Nekada smo bili poznati upravo po brojnim obrtima. Naš prioritet je gospodarstvo, a svaka besplatna edukacija i više je nego dobrodošla.

Komentari
Prethodni članakHoće li biti novih zapošljavanja: “Klimaoprema” u Industrijskom parku gradi još tri pogona
Sljedeći članakUskoro dostupna aplikacija “Otvoreni proračun”