Rasprava je pokrenuta prošli mjesec nakon slučaja žene koja je preboljela virus i ponovno bila pozitivna na testu

Britanski medicinski stručnjaci i savjetnici Patrick Vallance i Chris Whitty pokušali su u ponedjeljak, 16. ožujka, umiriti javnost izjavom da će oni koji su jednom bili zaraženi virusom razviti određeni imunitet i da je rijetkost ponovno dobiti tu zaraznu bolest, piše The Guardian.

Rasprava je pokrenuta prošli mjesec nakon što su japanske vlasti priopćile kako je žena koja je imala virus ponovno bila pozitivna na testu nakon što je zaključeno da  je preboljela koronavirus. Rezultat testa je zbunio znanstvenike.

Stručnjak na području virologije, profesor Mark Harris sa Sveučilišta u Leedsu, rekao je da je ponovna zaraza malo vjerojatna, ali dodao je kako “postoje neki dokazi u znanstvenoj literaturi za opstajanje infekcija životinjskih koronavirusa (uglavnom kod šišmiša)”

Ipak, Vallance je napomenuo da iako se kod nekih osoba može ponovno javiti infekcija, to je rijedak slučaj.

Jon Cohen, profesor emeritus za zarazne bolesti na Medicinskoj školi u Sussexu, izjavio je da “jednostavno još ne znamo je li ponovna zaraza moguća jer nemamo test za antitijela za infekciju, ali ćemo ga uskoro imati”. Dodao je da sudeći po drugim zaraznim bolestima nije vjerojatno da će se osoba ponovno zaraziti, piše The Guardian

Izvor: Vijesti.hr
Foto: Ilustracija/Internet 

 

Komentari
Prethodni članakŠEFICA ZARAZNE: ”Ako želimo korona party, imat ćemo ga”
Sljedeći članakMinistarstvo poljoprivrede predstavilo prve mjere suzbijanja posljedica koronavirusa