Na reviji nošnji “Mladost i ljepota Slavonije” održanoj protekle subote u Starim Mikanovcima, članica Kulturno umjetničkog društva “Radinje” iz Siča Lorena Šebelić u kategoriji djevojaka ponijela je laskavu titulu druge pratilje.

Manifestacija je održana  52. puta po redu, a poznata je po izboru najljepših djevojaka, snaša i baja u narodnoj nošnji. U kategoriji snaša sudjelovalo je pet kandidatkinja, u kategoriji djevojaka njim osam. U kategoriji momaka je sudjelovalo sedam baja

– Ponosni smo što je naša članica Lorena nositelj titule druge pratilje.

Lorena je članica društva  još od malih nogu. Sada ima 16 godina tako da je i predstavila nošnju koju je nekad nosila djevojka  njenih godina, a zvala se “prva gizda”. Spremila se za odlazak drugi koja se udaje za običaj “Vinaca”. To je običaj gdje se dan uoči svatova skupljaju djevojke i kite ružmarin.

Lorena je obukla krpanu kličanicu i krpane rukave s kajicama sa crvenim koncem. Ispod kličanice troja krpana krila s životinjskim motivom. Na leđima je imala maramu zvanu “Šaforka”, a preko nje kožni kudmešak  sa ogledalcima. Glava joj je počešljana u prutac i perčin ukrašen smiljem i esperadom. U ušima dukati anđelaši, a na vratu somet s medaljicom, oko vrata đerdan od bisera. Na nogama opanci i čorape na stupove. Uz stihove pjesme: „Ružmarine samo se zeleni, Ddo jeseni tebat ćeš i meni“, Lorena je demonstrirala žiriju kako su nekad cure kitile ružmarin za svatove. Starost nošnje je oko 125 godina. Spremala ju je njena baka Kata – ističu u Kulturno umjetničkom društvu „Radinje“ Siče.

Žiri je od kandidatkinja prvenstveno tražio da dobro prezentiraju svoju nošnju, Loreni je to uspjelo i stoga je, više nego zasluženo, ponijela ovo vrijedno priznanje.

Čestitke Loreni, njenim roditeljima i obitelji te svim članovima Kulturno umjetničkog društva „Radinje“ Siče na nagradi. Vrijedno je ovo priznanje ne samo za nju, već i cijelo društvo koje kontinuirano vodi brigu o očuvanju naše tradicije, baštine, posebice svog sičanskog kraja.

Rijetka su društva i mjesta gdje se posebice pozornost obraća na izvornost, autohtonost i originalnost ne samo nošnji, već i govora, pjesama i plesova, članovi Kulturno umjetničkog društva „Radinje“ Siče o tome itekako vode računa. Iza njih je 23. županijska Smotra folklora „Županija igra i pjeva“ i izbor najljepše djevojke i snaše Brodsko posavske županije u narodnoj nošnji. Kontinuirano rade i na uređenju svoje, sjajno uređene, etno sobe, svojevrsnog etno kutka u kojemu su Sičani izložili niz predmeta iz prošlosti. Kako nam rekoše, uskoro će snimati i film o običajima i govoru svoga mjesta, stoga je za očekivati da će Sičani i dalje vrijedno čuvati ono što su im preci ostavili u zalog.

 

 

Komentari
Prethodni članakUgodno nedjeljno druženje predstavnika poljske nacionalne manjine u Novoj Gradiški
Sljedeći članakMaja Lučić iz Gornjih Bogićevaca najljepša mama Hrvatske za Istočnu regiju