Prvog dana mjeseca listopada u cijelom svijetu obilježava se Međunarodni dan starijih osoba. Proglasili su ga Ujedinjeni narodi 1990. godine, želeći na taj način pokazati da su starije osobe važni članovi svakog društva i kako bi potakli zemlje svijeta da omoguće uključivanje starijih osoba u društvo prema njihovim intelektualnim i fizičkim mogućnostima.

U Hrvatskoj je trend sve većeg broja starijeg stanovništva, a s obzirom na današnji brzi tempo života mladi dosta često i nesvjesno zaboravljaju svoje bližnje koji su pripadnici treće životne dobi. Stoga, današnji dan je prilika da se u potpunosti posvetimo njima kako bi im unijeli tračak veselja u život. Starijim osobama danas su se posvetili i čelnici Grada Nova Gradiška koji su posjetili domove za starije i nemoćne u našem gradu. Gradonačelnik Željko Bigović i dogradonačelnica Ljiljana Lukačević prvo su se uputili u Obiteljski dom Grgić, a potom su posjetili i domove Janošević, Volf i Tomičić.

Dogradonačelnica je rekla kako je zaista sretna što je naišla na vesela lica korisnika domova, ali se ujedno i složila da su upravo stariji marginalizirana skupina građana koju često mlađi jednostavno zaborave:

“Nekako sam sklona ipak ne osuđivati članove obitelji. Dinamika života danas je puno drugačija nego prije. Njihovu djecu životni putevi odvedu i daleko od svih i nisu u mogućnosti posjećivati svoje bližnje. Ali smatram da to možemo nadoknaditi mi drugi, odnosno dovoljno je da ih obiđu bivši susjedi, kumovi ili prijatelji ili kao što smo mi to učinili danas i vjerujem da je to sasvim dovoljno”, istaknula je Lukačević.

Kako ističe gradonačelnik Bigović, cilj ovog obilaska domova je vidjeti u kakvim uvjetima stariji žive, ali i vidjeti može li Grad nekako po pitanju projekata i drugih pomoći obiteljskim domovima biti na usluzi.

“Ovo ćemo zaista uvesti kao tradiciju, ne samo 1. listopada, nego i više puta tijekom godine, te uspostaviti ujedno i komunikaciju s vlasnicima domova”, rekao je prilikom obilaska Obiteljskog doma Grgić gradonačelnik Bigović koji je istaknuo kako definitivno Grad nije socijalno neosjetljiv, te svojim građanima pripadnicima treće životne dobi pomažu na razne načine.

Slogan Svjetske zdravstvene organizacije i UN-a je “Stariji ljudi kao nova snaga za razvoj” što upućuje na osiguranje aktivnog zdravog starenja. Mnogi kažu na mladima svijet ostaje, ali svakako trebamo shvatiti da na starijima svijet opstaje.

Autor: Nikola Knežević

Komentari
Prethodni članakBrodski vjesnik na kioscima Tiska
Sljedeći članakMudrost i zrelost, ili teret društva?