Martina (26) i Marko (27) Primorac iz Lužana svoj san o boljem životu nisu tražili izvan granica Lijepe naše, nego su potražili, i čini se našli, upravo ovdje. U Slavoniji, u Brodsko-posavskoj županiji. Oni su, kako piše agroklub, odlučili ostati u Lužanima i baviti se – uzgojem šipka. Na tri hektara prošle su godine digli nasad divlje ruže, osnovali su svoj OPG te su se bez straha, kao ljudi koji se ne boje posla i koji su spremni na izazove, okrenuli poljoprivredi u kojoj vide svoju šansu.

A za sve je ‘krivac’ Markov punac Draženko Roksandić. Upravo su on i njegova supruga Draženka, Martinini roditelji, mladom paru bili velika potpora na početku kretanja u posao s uzgojem šipka. “Opredijelili smo se da ostanemo na zemlji na nagovor punca. Najviše je zaslužan što smo ostali. On ima uspješnu tvrtku za proizvodnju i prodaju čajeva u kojoj smo trenutačno i zaposleni. Šipak mu je jedna od najvažnijih sirovina pa smo se zbog sigurnog plasmana odlučili upravo za sadnju plantaže”, za agroklub je kazao Marko, pojašnjavajući kako u nasad sa šest tisuća sadnica ulažu puno truda i rada. Tim više što je riječ o ekološkoj proizvodnji. 

– Iako mlad, nasad sada super dobro izgleda, odgovara mu zemlja, a mi ulažemo puno truda i rada u njegovo održavanje. Trenutačno smo u statusu prijelaznog razdoblja, a za dvije godine moći ćemo ocu našu proizvodnju prodavati kao ekološki šipak. – kazala je Martina, zadovoljna što će preko očeve tvrtke imati osiguran plasman.

Šipka u Hrvatskoj nema dovoljno, pa se, nažalost, uvozi kao sirovina za čajeve i preradu. To Martininom ocu, koji ima dvije sušare, strojeve za mljevenje i pakirnicu, također jamči uspjeh na tržištu. Kapacitete za doradu kane proširivati što znači i nove investicije. A tu je problem pronalazak sredstava. Marko i Martina do njih kane doći putem fondova EU. Jer valjat će pronaći način kako mehanizacijom ‘pokriti’ nedostatak radne snage za berbu, kada nasad šipka rodi.

“Svi misle da ovdje u Slavoniji i na zemlji nema budućnosti, ali mi smo ipak ostali tu. Prvenstveno dokazati sami sebi, ali i drugima, da tko ima ideju, program i tko to voli, može od toga živjeti”, poručila je Martina. Njenu i priču njenog supruga Marka u cijelosti, uz veliku fotogaleriju možete pronaći OVDJE.  

Izvor/Foto: Agroklub

Komentari
Prethodni članakZa prvu izradu vozačke više ne morate priložiti uvjerenje o položenom ispitu
Sljedeći članakDa se ne zaboravi: Sutra će se u Novoj Kapeli obilježiti Dan branitelja