Prvi tjedan mjeseca listopada diljem Lijepe naše već više od trideset godina rezerviran je za naše najmlađe, nosi naziv Dječji tjedan, a pod motom „Ljubav djeci prije svega“ Savez Društava “Naša djeca” u suradnji s DND u gradovima i općinama nizom akcija i aktivnosti za djecu i s djecom nastoji se skrenuti pozornost najšire društvene javnosti na položaj djece u društvu. 

Kako bi što bolje razumjeli dječje potrebe, oslušali bilo djece u zajednici, saznali njihove želje, primili pohvale i kritike iz godine u godinu u sklopu Dječjeg tjedna gradske vlasti organiziraju susret s najmlađim stanovnicima grada. Tako je i ovaj Dječji tjedan obilježilo druženje mladih Novogradiščana, članova Dječjeg gradskog vijeća i njihovih voditelja sa zamjenicima gradonačelnika i djelatnicima gradske uprave. 

Prije nego su zamjenici gradonačelnika Borislav Vidošić i Ivana Trupina zasjeli na “vrući stolac” ne bi li odgovarali na pitanja i saslušali želje mladih osnovnoškolaca, opustili su se uz zgodnu igru koju su, u sklopu projekta koji će predstavljati na državnom susretu mladih vijećnika u Opatiji, prezentirale predstavnice Dječjeg gradskog vijeća Lorena i Rebeka. Naime, članovi novogradiškog Dječjeg gradskog vijeća “običnu” igru križić-kružić modernim žargonom rečeno, “apgrejdali su” u križić-kružić u 3D verziji s podlogom koja ujedno služi kao i vrećica za žetone označene grbom grada i logom Društva “Naša djeca”. Ideju i realizaciju pohvalili su zamjenici gradonačelnika i okušali se ponovno u igri koja obilježava svačije djetinjstvo. 

Nakon kratke igre britki jezici mladih Novogradiščana upućivali pitanja zamjenicima gradonačelnika, izražavali zadovoljstvo ili negodovanje njihovog djelovanja, ali i predlagali izmjene u gradu. Zanimalo je osnovnoškolce hoće li im i ovu zimu obogatiti klizalište- hoće, postoji li mogućnost za besplatnim udžbenicima za sve školarce-postoji i radi se na tome, hoće li škole dobiti školske ormariće – moguće da hoće, hoće li biti još dječjih igrališta u gradu – hoće. Bilo je tu i prijedloga o produženju malih odmora u školama, a najčešće pitanje bilo je u vezi izgradnje Gradskih bazena. Hoće li grad imati svoje bazene, kada će to biti realizirano, hoće li na bazenima biti organizirana škola plivanja najviše je zanimalo naše mlade sugrađane. Zamjenik gradonačelnika za društvene djelatnosti Borislav Vidošić razveselio je cijelu gradsku vijećnicu odgovorom da će bazeni biti izgrađeni, plan i projekt postoje, čim se srede financije kreće se s realizacijom, i da, na bazenima će biti organizirana škola plivanja. 

Zadovoljni prijemom i srdačnošću bili su članovi Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća, nije to mala stvar u dječjim očima, a da je prijem kod gradonačelnika osnovnoškolcima izrazito važan događaj potvrdila je Verica Lukačević, predsjednica Društva “Naša Djeca” Nova Gradiška.

Dječji tjedan danas će obogatiti bajkaonica, a sljedećeg vikenda događanja će zaokružiti  humanitarna utrka “Za tvoj korak tisuću naših” koja će se održati u subotu, 13. listopada. Sva prikupljena sredstva ove godine bit će darovana našoj bolesnoj sugrađanki Nori Vlaović. 

no images were found

Komentari