Da je Slavonija stvarno prekrasna, znaju svi, ali je još uvijek turistički nedovoljno prezentirana. No svakako se nađe poneka dobra priča. Ova dolazi iz Slavonskog Kobaša, a prenosimo vam priopćenje sa službene stranice Udruge mladih “Limes” Slavonski Kobaš.

“Naša Udruga je, u suradnji s Europskim domom u Slavonskom Brodu (gđica. Iva Sedlić), dana 13.9.2016. godine ugostila 9 sudionika koji su na projektu SILLK, a došli su iz Vijetnama, Indonezije, Tajlanda, Japana i Perua, koji borave dva tjedna u Hrvatskoj. Osim njih, Udruga je ugostila i 3 predstavnika LAG-a „Posavina“, 2 člana Zbježanske udruge mladih, načelnika općine Oriovac gosp. Antuna Pavetića, tajnika mjesnog odbora Slavonski Kobaš gosp. Zdenka Margetića i predsjednika DVD-a Slavonski Kobaš gosp. Marka Jagodara. Organizator Josip Jagodar priredio je bogat program za goste. Gosti su najprije upoznali kratku povijest Slavonskog Kobaša, potom su ručali svi zajedno. Nakon ručka organizran je posjet prošteništu Kloštar gdje su gosti upoznali bogatu povijest svetišta Gospe Kloštarske. Nakon Kloštra, sudionici su se provozali lađom „Graničarka“ te se družili s kapetanom lađe i osobljem iz OPG-a Kereković iz Živika. Vožnja je trajala sat i pol, a gosti su uživali uz zvuke tambure tamburaškog sastava „Veritas“.

Članovi KKK „Oriolik“ provozali su se čamcima i kanuima kako bi pokazali svoje sportske vještine na vodi. Kočije Marijana Čuletića, Mihaela Tandarića i Antuna Sekulića (kočirao Ivan Martić) provozale su goste po centru sela te prošli pokraj igrališta NK „Slavonac“ te lovačkog doma LD „Orljava“. Na povratku u park obišli su unutrašnjost crkve sv. Ivana Krstitelja te se upoznali s bogatom povijest crkve i povezanosti crkve i mjesne zajednice. Potom su održane dvije prezentacije: voditelj ureda LAG-a „Posavina“ gosp. Goran Jelinić predstavio je LAG „Posavina“, a predsjednik KUM „Limes“, mag. edu. Josip Jagodar održao je kratko predstavljanje Udruge. Na kraju su se gosti uputili u prostorije KUD-a „Matija Gubec“ gdje su ih dočekali članovi KUD-a na čelu s predsjednikom Antunom Baćom i dopredsjednikom Antunom Klasom. Tradicionalne nošnje obukle su i predstavile Magdalena Sarić i Josipa Delić te Marko Orić koji je obukao mušku nošnju. Nakon kratke haiku poezije i prezentacije povijesti KUD-a, u sali je održana kratka proba KUD-a gdje su svi prisutni zaplesali 3 kola, uz neizostavni drmeš. Na kraju su gosti dobili prigodne poklone: čuturice rakije i domaće kolače za uspomenu.”

Ovom prilikom organizatori zahvaljuju svima koji su pomogli u organizaciji ovog nezaboravnog posjeta Slavonskom Kobašu.

Komentari
Prethodni članakPravo podzemno kraljevstvo
Sljedeći članak25 godina neraskidivog prijateljstva između gradova Fohnsdora i Nove Gradiške