Redovita mjesečna predavanja novogradiške podružnice Hrvatskog liječničkog zbora nastavljena su sinoć, uz još jednu novu temu i predavača. Ovoga puta o tonzilarnom problemu predavanje je održala dr. Barbara Konjević, specijalist otorinolaringologije:

-Odlučila sam se za ovu temu kako bih potaknula sjećanja na neke činjenice koje smo, možda, zaboravili, a učili smo o njima u studentskim danima. S obzirom da je ovo općenita tema, a ja „svježe pečeni“ specijalist otorinolaringologije htjela sam ponovno upoznati kolege, posebice liječnike obiteljske medicine i pedijatrije, ali i sve ostale s nekim najznačajnijim specifičnostima ovog problema.

Ujedno, željela sam najaviti i povratak tonzilektomije, tj. otorinolaringološke operacije u kojoj se kirurškim putem uklanjaju krajnici (tonzile, mandule) u novogradišku bolnicu. Tonzile ili krajnici su okrugli, loptasti organi, odnosno nakupine limfatičnog tkiva, a sa svake strane grla imamo po jednu tonzilu. Osim krajnika, koje i sami možemo vidjeti kada pogledamo usnu šupljinu u ogledalu, postoji i adenoidno tkivo (tzv. treća mandula) koja se nalazi pozadi nosa i može ju se pregledati jedino fiberoskopskim pregledom. Operacija odstranjenja trećeg krajnika naziva se adenoidektomija. Operacija krajnika je jedan od najčešćih postupaka u otorinolaringologiji, stoga sam smatrala da bi bilo dobro progovoriti o ovoj temi, ali i o svim indikacijama koje nas dovode do nje.

S obzirom na dugu povijest operacije i brojna istraživanja o tonzilektomiji i uklanjanju krajnika, jasno su definirane indikacije za operaciju: česte bakterijske upale grla (tonzilitisi, gnojne angine) – upale koju su praćene gnojnim čepovima na mandulama, visokom temperaturom i koje u konačnici zahtijevaju antibiotsko liječenje, komplikacije tonzilitisa – peritonzilarni apsces, sepsa, opstrukcija disanja, apneja, kronične upale grla te sumnja na tumor. Radi se o bolesti koja zahtijeva interdicisplinarni pristup, odnosno suradnju liječnika raznih struka, otorinolaringologa, obiteljskih liječnika, pedijatara i infektologa, ali i internista i dermatologa – kaže dr. Barbara Konjević.

 

Od samog starta željela sam se vratiti u novogradišku bolnicu

– Meni je, zapravo, bio cilj od samog starta na Medicinskom fakultetu vratiti se u Novu Gradišku. Nisam tip za veliku sredinu, više volim manje sredine i nove izazove. S druge strane, imala sam mogućnost biranja specijalizacije i priliku vratiti se u rodni kraj. U novogradiškoj bolnici prije pandemije koronavirusa obavljali su se operativni zahvati tonzilektomije i drugi postupci, stoga smo sretni što ponovno možemo vratiti te postupke u našu bolnicu i omogućiti našim pacijentima da se takvi operativni zahvati obavljaju u našoj bolnici – kaže dr. Barbara Konjević.

– Večerašnjim predavanjem završavamo prvi dio godine i predavanja i okupljanja naših liječnika. Slijedi ljetna pauza, a nakon toga nastavljamo „punom parom“ s radom. Konstantna cjelovita životna edukacija je nešto što nam treba i s tim ciljem nastavljamo i na jesen – dodaje predsjednica novogradiške Podružnice Hrvatskog liječničkog zbora Slavica Konjević Pernar.

 

 

Komentari
Prethodni članakHPD „Graničar”: Sutra tradicionalna Smotra pjevačkih zborova „Susret pjesme i prijatelja”
Sljedeći članakNorijada 2023: Nova Gradiška ispratila još jednu generaciju maturanata