U Narodnoj knjižnici i čitaonici Okučani održan je susret učenika sa književnikom Hrvojem Kovačevićem a sve na prijedlog učiteljice Rahele Radecki Ivakić, u suradnji sa knjižničarkom OŠ Okučani Kristinom Dujmović. Voditeljica Dijana Kašljević organizirala je susret učenika nižih razreda s Hrvojem Kovačevićem.
Ukupno 110 učenika bilo je podijeljeno u tri grupe te su na ovaj način sudjelovali u obilježavanju ovogodišnje manifestacije Mjesec hrvatske knjige. Kovačević je u razgovoru za Radio Bljesak rekao kako su otprilike dvije trećine njegovih objavljenih djela namijenjene djeci svih uzrasta, a neke od njih uvrštene su i u lektiru za niže razrede osnovnih škola . Samim tim često se susreće s mladim čitateljima kako bi djecu potaknuo na čitanje. Budući da 16 njegovih knjiga u naslovu ima riječ „tajna „ Kovačević na susretima djeci prepriča zaplete svojih tajni te ih na taj način motivira da pročitaju te knjige , a također ih potiče i na čitanje knjiga njegovih kolega autora.
Zahvaljujući sredstvima koje je dobio od Ministarstva kulture realizirao je i digitalnu prilagodbu predstavljanja svojih 10 romana, s tim da je snimanje obavljeno na lokacijama gdje se događaju radnje. Sve te prilagodbe dostupne su na platformama Vimeo i Youtube potpuno besplatno. Ovaj moderni pristup je samo poticanje mladima da se uzme knjiga u ruke i čita , jer kako kaže književnik , papir je nezamjenjiv. Na kraju citirao velikog argentinskog književnika Jorge Luis Borgesa koji je rekao „Neki se ponose knjigama koje su napisali, a ja se ponosim knjigama koje sam pročitao“.
Foto: Dijana Kašljević
Komentari
Prethodni članakNapustio nas je naš sugrađanin Milan Gašparović – Lale
Sljedeći članak„Zaželi – 10 za 60“ – upoznajte zaposlene korisnice I