Na jučer održanoj svečanosti potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih potpora, Brodsko posavska županija je Gradu Nova Gradiška dodijelila 300.000,00 kuna za sufinanciranje komunalne infrastrukture u Industrijskom parku.

– Taj novac će biti upotrijebljen za završetak komunalne infrastukture za potrebe ulagača “Atlantic grupe” i “Klima opreme”, dakle vodovod, odvodnja i asfaltiranje pristupnog puta, sve one obveze koje je preuzeo Grad Nova Gradiška – kaže zamjenik gradonačelnika Dario Ban.

– Sve ovo ukazuje na daljnji razvoj novogradiškog Industrijskog parka. Na početku našeg mandata strateški nam je cilj bio dovesti u Novu Gradišku jednog jakog poslovnog investitora. Uspjeli smo s “Atlantic grupom” koja je vodeći lider ne samo u Hrvatskoj već i široj regiji, pa je njihovim dolaskom i sama vrijednost naše Industrijske ulagačke zone sa poznatim investitorom bitno porasla. Nakon toga započeti su i brojni drugi razgovori, nadam se, s pozitivnim ishodom.

U svemu ovom južna gradska obilaznica dat će jednu dimenziju više cijeloj ovoj priči – dodaje Ban.

 

O gradskim projektima

– Dosta je projekata u realizaciji, a neki od njih će biti realizirani i kroz sljedeća dva tjedna. Završen je nogostup na sjevernoj strani Gajeve ulice, problem koji je bio evidentan već godinama. Vjerujemo da će izgradnjom nogostupa uvelike biti unaprijeđena sigurnost školske djece iz ovog dijela Grada koja će se odsada moći sigurnije kretati i imati samo jedan pješački prijelaz do Osnovne škole “Ljudevita Gaja”.

Tu je i završetak pročelja zgrade Gradskog muzeja. U tijeku je raspisivanje natječaja za zavšetak zapadnog dijela pročelja i nastavak adaptacije. Pred potpisivanjem smo ugovora sa resornim Ministarstvom o sufinanciranju adaptacije zgrade Dječjeg vrtića Nova Gradiška. Sutra će investitor uvesti izvođača radova u posao. Što se tiče rekonstrukcije gradske pozornice, svi smo svjesni u kakvom je ona bila u stanju. Ponuđeno je jedno dobro idejno rješenje njezine obnove i mislimo da će ona sada biti još jedan ukras našega grada.

Prije dva tjedna dobili smo potporu Ministarstva gospodarstva u iznosu od 700,000, 00 kuna za završetak adaptacije doma u Maloj. Napokon će i ova priča biti završena, u fazi smo pripreme tendera za raspisivanje natječaja i izbor izvođača za završetak radova. U skorije vrijeme se treba dogovoriti i kružni tok na lokaciji ispod “Konzuma”, također još jedan prometni problem koji bi uskoro trebao biti riješen – kaže Ban.

 

Hoćemo li dobiti odlagalište “Šagulje – Ivik”

– S obzirom da je Grad Nova Gradiška otišao najdalje po pitanju izrade projektne dokumentacije odlagališta, postignut je konsenzus oko činjenice da je jedino moguće da status regionalnog odlagališta dobiju Šagulje – Ivik. Danas smo raspisali natječaj za sanaciju odlagališta.

Investicija je vrijedna 18 milijuna kuna; 75% financira Fond za energetsku učinkovitost, a 25% Grad Nova Gradiška. Sredstva smo osigurali po osnovi kredita za koji je odobrenje dalo Gradsko vijeće Grada Nova Gradiška.

 

U 2015-oj rekonstrukcija podvožnjaka i kolodvora

– U kontaktu smo i s predstavnicima “Hrvatskih željeznica” za rekonstrukciju podvožnjaka u Novoj Gradiški. Okvirni rok je prvo tromjesečje 2015. godine. Tada bi se trebalo nastaviti sa sanacijom pruge Okučani – Vinkovci. U sklopu toga projekta je i rekonstrukcija željezničkog kolodvora u Novoj Gradiški, izrada pothodnika za pješake i rekonstrukcija podvožnjaka. Svi ovi problemi s ovom adaptacijom i rekonstrukcijom bi bili riješeni.

Čvrsto vjerujem da će Grad Nova Gradiška uskoro biti mjesto ugodnog življenja. Prilika ima, mogućnosti ima, samo s postojećim sredstvima treba racionalno raspolagati. Sredstva se mogu iznaći, nisu ona uvijek u iznosu u kojem smo očekivali, no nadamo se da će ona kroz sljedeće godine biti sve veća i da će Grad uskoro prodisati “punim plućima” – ističe zamjenik gradonačelnika Dario Ban.

 

I ove godine besplatan ulaz na “Novogradiško glazbeno ljeto”

– Sa zadovoljstvom mogu reći da ćemo i ove godine svim posjetiteljima ove hvale vrijedne manifestacije možemo ponuditi besplatan ulaz. Uspjeli smo zatvoriti financijsku konstrukciju, a bit će prigode i da se zahvalimo svim sponzorima koji su nam pomogli da se ova manifestacija održi – dodaje Ban.

Autor: Sanja Bukvić

Komentari
Prethodni članakNačelnik Šmit: Koliko novca imamo, toliko trošimo
Sljedeći članakOsiguranje zaštite ljudskih prava građana Grada Slavonskog Broda na čist okoliš i na zdravlje