Broj OPG-ova koji uplaćuju doprinose državi od 2003. godine kontinuirano pada i ove ih je godine bilo svega 800. – Nužno je stvaranje novih vrijednosti i povećanje zapošljavanja u realnom sektoru. Jedino nas to može spasiti – kaže direktor Gospodarske komore Brodsko-posavske županije Krešimir Rudec.

U Brodsko-posavskoj županiji zaposleno je svega 45 posto punoljetnog stanovništva, dok ostatak čine umirovljenici (40 posto) i nezaposleni (15 posto). U pravnim osobama zaposleno je 28.447 građana ove županije, kod obrtnika 5.596, dok je njih 31.419 u mirovini.

K tomu, samo polovica radno aktivnih zaposlena je u realnom sektoru, dok su ostali na proračunskim jaslama (obrazovanje, zdravstvo, vojska, policija…), iz čega proizilazi kako jedva jedna četvrtina zaposlenih “hrani” sve ostale. Negativnoj gospodarskoj slici doprinosi i situacija s osiguranicima HZMO-a u poljoprivredi, s obzirom da broj OPG-ova koji uplaćuju doprinose državi od 2003. godine kontinuirano pada i ove ih je godine bilo svega 800.

Poražavajući su to podaci koje je ovih dana iznijela Županijska gospodarska komora. Iz svega toga vidljivo je kako mirovinskom sustavu prijetu kolaps.

– Nužno je stvaranje novih vrijednosti i povećanje zapošljavanja u realnom sektoru. Jedino nas to može spasiti – kaže direktor Gospodarske komore Brodsko-posavske županije Krešimir Rudec.

Izvor: SB PLUS

Foto: Ilustracija.

Komentari
Prethodni članakProdajem svinju težine od 50 do 60 kg i mijenjam pečenicu težine 30 kg za stari kukuruz. 098/196-82-36
Sljedeći članakSutra radionica za mlade