Grad Nova Gradiška u prigodi Dana grada dodijelio je javno priznanje, Povelju počasnog građanina grada Nove Gradiške, suvremenom hrvatskom autoru Miri Gavranu, za osobite zasluge u promicanju vrijednosti koje doprinose stvaranju ugleda Nove Gradiške i Republike Hrvatske u svijetu.

Miro Gavran je suvremeni hrvatski autor rođen 1961. godine u učiteljskoj obitelji u slavonskom selu Gornja Trnava, nedaleko Nove Gradiške. Djela su mu prevedena na 40 jezika. Njegove knjige su imale preko 200 izdanja u zemlji i inozemstvu. Po njegovim dramama i komedijama nastalo je više od 300 kazališnih premijera diljem svijeta, a vidjelo ih je više od tri milijuna ljudi.

Jedan  je od rijetkih živućih dramatičara u svijetu  koji ima kazališni festival njemu posvećen, izvan zemlje rođenja, na kojem se igraju isključivo predstave nastale prema njegovim tekstovima, a koji je od 2003. do 2009.  djelovao  u Slovačkoj u Trnavi,   2013. se održao  u Poljskoj u Krakovu, a od 2016. djeluje u Češkoj  u Pragu, pod nazivom GAVRANFEST. Najizvođeniji je suvremeni hrvatski dramatičar u zemlji i inozemstvu .

Debitirao je 1983.godine s dramom KREONTOVA ANTIGONA u Dramskom kazalištu GAVELLA. Do sada je napisao pedeset kazališnih tekstova.

Premijerno je igran diljem svijeta: od Rotterdama do Sydneja. Objavio je deset romana.

Miro Gavran je s puno emocija i humora napisao deset knjiga za djecu i mlade.

Dobio je tridesetak književnih i kazališnih nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu, a među njima i Nagradu CENTRAL EUROPEAN TIME 1999. koja se dodjeljuje najboljim srednjoeuropskim piscima za cjelokupan opus  u Budimpešti u Mađarskoj , te  Nagradu EUROPSKI KRUG 2003.  za afirmaciju europskih vrijednosti u svojim tekstovima.

U studenome 2017. Hrvatski kulturni klub iz Zagreba dodjelio mu je  GODIŠNJU NAGRADU ZA PROMICANJE HRVATSKE KULTURE U SVIJETU , dok je u prosincu iste godine dobio u Beču prestižnu  europsku nagradu  „Dr. Alois Mock Europa Preis“. U ožujku 2018. godine dobio je ZLATNI ORDEN ZA ZASLUGE U REPUBLICI AUSTRIJI  od predsjednka Republike Austrije.

Napisao je i  scenarije za televizijske filmove Djed i baka se rastaju i Zabranjeno smijanje.

U Vilniusu, u Litvi , prema njegovoj komediji „Papučari“ snimljen je 20013. film „Kako ukrasti ženu“ na litavskom jeziku , koji je u prvom mjesecu prikazivanja u kinima u toj zemlji  imao više od stotinu tisuća gledatelja.

Gavran je napisao i tri libreta za mjuzikle.

Diplomirao je dramaturgiju na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu.

Radio je kao dramaturg i kazališni ravnatelj Teatra ITD. Od siječnja 1993.godine živi i radi kao profesionalni pisac. Njegovi kazališni i prozni tekstovi uvršteni su u u brojne antologije i hrestomatije u zemlji i inozemstvu, a njegovo djelo se proučava  na brojnim sveučilištima diljem svijeta.

U sklopu 1. LETA S GAVRANOM u  Novoj Gradiški je u listopadu 2015. održan Medjunarodni simpozij MIRO GAVRAN – PROZNI I KAZALIŠNI PISAC,  godinu potom objavljen je istoimeni zbornik s tekstovima šesnaest autora iz četiri zemlje.

Od svoje dvadesete godine živi u Zagrebu. Oženjen je glumicom Mladenom Gavran, s kojom je 2002.godine osnovao Teatar GAVRAN. Njihov sin Jakov  je glumac.

– Ponosni smo na ovog čovjeka, njegovo djelo i podrijetlo, stoga je gospodin Miro Gavran predložen za ovo najviše gradsko priznanje – istaknuo je na jučerašnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška.

 

Komentari
Prethodni članakŠto se od poljoprivrednih poslova radi u prosincu
Sljedeći članakZapočeo izbor za najljepši vrtić u Hrvatskoj – u utrci DV Nova Gradiška