Jednom od najpoznatijih Novogradišćana, hrvatskom suvremenom književniku i dramatičaru, Miri Gavranu, uručena je u srijedu, na svečanoj ceremoniji u austrijskom Ministarstvu za Europu u Beču, ovogodišnja Europska nagrada dr. Alois Mock, piše SBplus

Nagradu, koja se već četrnaest godina dodjeljuje istaknutim pojedincima koji su, u duhu europske ideje zajedništva, svojim književnim ili novinarskim djelima, aktivnostima u javnom sektoru, u organizacijama ili u poslovanju promovirali europske vrijednosti i jedinstvo, hrvatskom je književniku uručio bivši austrijski potkancelar i ministar vanjskih poslova i predsjednik Zaklade Europska nagrada dr. Alois Mock, Michael Spindelegger.

U svom laudaciju Spindelegger je rekao da je nagrada došla u prave ruke „osobi koja djeluje na području kulture”, koja je dala važan doprinos uspješnosti Godine kulture: Austrija – Hrvatska 2017.

„Gavrana nazivaju kulturnim veleposlanikom Hrvatske. On to i jest i to kulturni veleposlanik s europskim vrijednostima, koji je zasluženo dobio tu nagradu za svoj sveobuhvatni stvaralački opus”, istakao je laudator, iznijevši pregršt pohvala o laureatu.

„Miro Gavran veličanstveni je i svestrani umjetnik s europskim vrijednostima, a njegova djela obilježava tolerancija i optimizam za budućnost”, dodao je.

Istaknuo je kako je Gavran najizvođeniji hrvatski dramatičar u Hrvatskoj i inozemstvu u proteklih četvrt stoljeća i jedan od rijetkih koji ima vlastiti festival u inozemstvu posvećen isključivo njemu, kao što je to Gavranfest u Pragu.

„Gavranova djela prevedena su na 40 jezika, po njegovim dramama i komedijama održano je 10 tisuća predstava širom svijeta, više od 300 kazališnih premijera, njegova su djela izvođena u 50-tak svjetskih gradova”, ustvrdio je Spindelegger. Istodobno je izrazio žaljenje da su Gavranova djela dosad u Austriji izvedena tek tri puta.

„To se svakako mora promijeniti, pogotovo nakon ove prestižne nagrade”, konstatirao je laudator i dodao: „Gavran je višestruko nagrađivan umjetnik koji je dobio više od 20 književnih i kazališnih nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu, među njima i nagradu Central European Time te nagradu Europski krug za promoviranje europskih vrijednosti u tekstovima”.

Zahvalivši Spindeleggeru, Gavran je rekao da ga je istinski obradovala vijest o nagradi koja nosi časno ime velikog austrijskog političara, nažalost pokojnog dr. Aloisa Mocka, koji je uživao ugled u Austriji i cijeloj Europi, a bio je i veliki prijatelj Hrvatske i pomagao je kada joj je bilo najteže.

„Počašćen sam i presretan što sam se našao u društvu velikih europskih uglednika, koji su već nagrađeni tim prestižnim priznanjem”, istaknuo je laureat. Izrazio je uvjerenje da će mu dobiveno međunarodno priznanje pomoći da njegov književni i kazališni rad bude bolje prepoznat u Austriji i ostalim europskim zemljama.

„Uvjeren sam da umjetnost ima važnu ulogu, da povezuje i zbližava ljude, a to je jako važno”, ustvrdio je Gavran. Izrazio je zadovoljstvo što je u sklopu bilateralnog projekta Godina kulture Austrija-Hrvatska 2017., koja je završila uručenjem ove nagrade, upravo on dobio priliku predstaviti Bečanima sebe i svoja djela.

Dodjeli nagrade, uz visoke uglednike iz austrijskog političkog života, hrvatsku veleposlanicu u Austriji dr. Vesnu Cvjetković i brojne bečke Hrvate bila je nazočna i Edith Mock, supruga ove godine preminulog Aloisa Mocka.

„Sjajan je osjećaj i divno je biti uvršten među ugledne Europljane, dobitnike ove nagrade, kao što su Otto von Habsburg, Hans Dietrich Genscher, Jose Manuel Barroso, Karl Schwarzenberg i drugi”, ponosno je rekao za Večernji list Miro Gavran, koji je na svečanost došao u pratnji suprugeMladene, inače glumice i umjetničke direktorice Teatra Gavran i sina Jakova.

Na istoj svečanosti nagrada „Dr. Alois Mock” za 2016. uručena je bivšoj austrijskoj ministrici vanjskih poslova i bivšoj visokoj predstavnici EU za vanjsku politiku Beniti Ferrero-Waldner, za predani rad za Austriju i Europu i promoviranje europskog projekta mira. Nagradu joj je uručio bivši austrijski savezni kancelar Wolfgang Schüssel. Zahvalivši se na nagradi Ferrero Waldner je spomenula i Hrvatsku dodavši kako je „put samosvjesne i demokratske Hrvatske u EU bio u znaku dr. Aloisa Mocka”.

U sklopu svečanosti uručene su i nagrade Zaklade dr. Alois Mock za izvanredna znanstvena postignuća. Jedan od ovogodišnjih dobitnika bio je i profesor germanistike na Sveučilištu u Zadru Tomislav Zelić, koji je Ocjenjivački sud oduševio svojim znanstvenim „Zbornikom radova o Europi”.