U Velikoj gradskoj vijećnici  sinoć je održana tribina Mirka Golovrškog pod nazivom “Je li zaista vrijeme za uzbunu? ” oslanjajući se na problematiku demografske slike Hrvatske i raznih načina gledanja na uzroke i rješavanja navedenog problema. 

Ponukan ostavkom Marina Strmote na mjestu državnog tajnika u Ministarstvu  za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku nazvavši Vladine mjere demografske politike “folklorom i neozbiljnima”, Golovrški je odlučio istražiti što je to Strmota lošega spoznao kada je u pitanju demografska politika Hrvatske i svoja saznanja i zaključke podijeliti sa sudionicima tribine. 

Golovrški je statistički prikazao lošu demografsku sliku Lijepe naše od osnutka Republike Hrvatske pa do danas. Visok mortalitet, ekstremno nizak natalitet, izrazito veliku stopu nezaposlenosti i potresne brojke kada je u pitanju iseljavanje podijelio je nekadašnji prosvjetni radnik sa zainteresiranim sudionicima. 

Iznio je i svoje viđenje rješenja ovoga problema, a to je smanjivanje državnog aparata. 

-“To znači da bi milijarde ostale u državnom proračunu koje bi se mogle raspodijeliti i na bolesnu djecu i umirovljenike (a ne oduzimati od umirovljeničkih mirovina). Mogli bismo tim novcem kupiti i borbene avione i još puno toga, no državni aparat opterećuje našu zemlju i ona će upravo zbog državnog aparata potonuti”- izjavio je Golovrški 

Kao jedan od primjera vezanih uz demografiju Hrvatske Golovrški je na tribini spomenuo, njemu dobro poznati,  problem školstva i manjka djece u tom sektoru, te iskazao svoje gledište kako bi kurikularna reforma trebala djelovati.

-“Treba ukloniti pametologe koji nisu radili na reformi, a ostaviti onim ljudima koji su ju sastavljali i radili na njoj da odrade posao do kraja. Pametolozi misle da sve znaju, a oni koji su krvavo radili predstavljeni su kao da ništa ne znaju što nije točno. Treba maknuti nekompetentne ljude”- jasan je bio Golovrški 

Otvoreno je na Tribini i pitanje pronatalitetne politike s kojom se bave i vladajuća i opozicijska stranka, no unatoč naporima, promjene se ne događaju. Natalitet opada jer ljudima nedostaje financijske i materijalne stabilnosti, nisu dovoljne samo potpore za novorođenčad kao kratkoročna financijska injekcija za roditelje, treba se raditi na stvaranju dugoročne ekonomske stabilnosti kako bi ljudi ostajali i stvarali obitelji u Hrvatskoj, smatra Golovrški. 

Na posljetku, unatoč raznim mogućim opcijama kako poboljšati demografsku sliku Hrvatske, u uspješnost istih ne vjeruje ni Golovrški.

-“Na žalost ne vjerujem u poboljšanje, zato sam i pripremio ovo predavanje i vrlo sam skeptičan. Bojim se da nitko nema snage učiniti neki radikalni potez”- zaključio je predavač na tribini Mirko Golovrški

Dokaz o neravnomjernoj demografskoj slici Hrvatske, pravi primjer iste samo u umanjenom prikazu bila je i populacija koja se odazvala sudjelovati na tribini, a to su bili velikom većinom umirovljenici. Čast iznimkama, mlađim ljudima od umirovljeničke dobi koji su došli podržati, saznati, rezimirati rad kako Marina Strmote, tako i Mirka Golovrškog, no koliko su oni, a posebice umirovljenici ciljana populacija koja bi mogla donijeti promjene na bolje malo je vjerojatno. 

Gledajući fotogaleriju, razmislimo, je li zaista vrijeme za uzbunu? 

no images were found

Komentari