U okviru realizacije višegodišnjeg projekta „Naš zavičajni govor“ i suradnje sa školom iz Lupaca u Rumunjskoj, učenički projektni tim zajedno je s voditeljima Danielom Gubić, Marijom Dautović i Lukom Piletićem te ravnateljem Tihomirom Batalom obišao obiteljsko gospodarstvo Lalić u Rešetarima koje se sve donedavno bavilo uzgojem lavande i proizvodnjom lavandinog ulja.

Gospođa Lalić ugostila  je projektni tim naše škole u četvrtak, 22. travnja 2021. U vrlo zanimljivom obraćanju, opisala je svoj put uzgoja lavande i proizvodnje lavandinog ulja. Iza obitelji Lalić je sedamnaest godina mukotrpnog rada na poljima lavande. Saznali smo da da su u polju zasadili 2500 sadnica lavande Budrovke, a bilo je govora o uvjetima uzgoja, samoj sadnji, njezi nasada, zalijevanju i žetvi. Da bi se dobilo kvalitetno eterično ulje žetva se obavlja ručno, u vrijeme najtoplijeg dijela dana. Važno je obratiti pozornost da se kosi samo cvat.  Pokošeni lavandin treba sušiti na sjenovitom i suhom mjestu. Eterično ulje lavande dobiva se destilacijom i može se nerazrijeđeno nanositi na kožu. Primjena lavandinog ulja je vrlo široka. Pomaže u tretiranju kožnih bolesti, manjih rana i opekotina, kao pomoć u terapiji protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija kože te je vrlo učinkovito kod uboda insekata.

Gospođa Lalić darovala je projektnom timu veću količinu sušene lavande za realizaciju sljedeće projektne aktivnosti – šivanje mirisnih vrećica.

Učenici su bili vrlo zadovoljni posjetom u kojem su po prvi puta saznali kao izgleda stvarni uzgoj i prerada lavande.

Na kraju susreta domaćica im je darovala ulje i reznice lavande koje su posadili u školskom vrtu.

Ovom prigodom zahvaljujemo obitelji Lalić na gostoprimstvu, zanimljivom predavanju i ugodnom druženju.

Nakon povratka, učenici projektnog tima ručno su sašili tekstilne vrećice te ih napunili sušenom lavandom. Mirisne vrećice planiraju pokloniti projektnim partnerima iz Lupaca.

Autori: Novinarska skupina

Komentari
Prethodni članakKako funkcionira suvremeni brak? Pogledajte u Domu kulture u ponedjeljak u komičnoj predstavi: I živjele su sretno
Sljedeći članakStiglo 1.400 kanti za papir „Podižemo svijest o recikliranju i smanjujemo naš otpad“