U petak navečer u Hrvatskom Narodnom Kazalištu u Zagrebu dodjeljivane su nagrade „Zlatna kuna“ Hrvatske Gospodarske Komore koja od 1993. godine dodjeljuje nagrade najuspješnijim tvrtkama u Hrvatskoj.

Po protokolu sam pozvana na događaj u ulozi Predsjednice Udruženja računovođa RH pri HGK. Tko nije osobno bio prisutan na dodjeli, ona se prenosila uživo na HRT-u, pa vjerujem tko je pratio odmah je saznao i imena najboljih od najboljih.

Čast mi je bila odazvati se pozivu, ali još važnije – biti u društvu onih s kojima i za koje radim, sa svojim sadašnjim, ali i budućim klijentima. Moj sin mi kaže „tamo gdje i pripadaš“.
U doba pandemije poznato je kako je HGK promijenila model članstva, ipak, usprokos tome i dalje je prisutno preko 216 tisuća članova u radu Komore.

Želim istaknuti da su u dvije (od šest) kategorija bile nominirane dvije tvrtke iz Brodsko – posavske županije. U kategoriji velikih trgovačkih društva Đuro Đaković Montaža d.o.o. i Industroremont d.o.o., malo trogačko društvo, obje firme iz Slavonskog Broda.

Zlatnu kunu za životno dijelo osvojio je Darinko Bago. Srdačne čestitek i od mene. Nagrada mu je uručena zbog osobnog doprinosa razvoju hrvatskog gospodarstva, a posebno u području izvozno orijentirane industrije.

Za najuspješnije veliko trgovačko društvo proglašen je HS Produkt iz Karlovca, firma koja je unatoč inflaciji povećala prihode za 23,4 posto, a najveći udio su prihodi iz inozemstva, odnosno između 98 do 99 posto svih prihoda ostvaruju iz stranih prihoda, te zapošljavaju preko 1800 djelatnika. Muče ih iste stvari kao i mnoge i zato dodatno investiraju u ljude, nove tehnologije, robotizaciju, prelazak na aletrnative izvore energije, gospodarenje otpadom, smanjenje negativnog utjecaja na okoliš  i u solarne panele.

kategoriji srednjeg poduzeća nagrađena je tvrtka Olimp iz Benkovca, jedina tvornica u HR koja proizvodi gotove proizvode za potpalu vatre. Isto tako izvoze u EU i Svijet. Oni ulažu dalje u novu infrastrukturu, strojeve, tehnologiju, digizalizaciju poslovanja i u nova zapošljavanja.

I nauspješnije malo trgovačko društvo je Aquarium Pula iz Pule, trgovačko društvo naraslo od malog obiteljskog obrta. Zapošljavaju 35 djelatnika, 10-ak studenata. Reinvestiraju u razvoj i revizalizaciju akvarija, u očuvanje ugroženih vrsta i podižu svijest o naglim promjenama u moru.

Primjećujete li što je zajedničko ovim trima tvrtkama? Ono što ja primjećujem je da sve tri firme investiraju dalje iako su (čini se) na vrhuncu svog dosadašnjeg poslovanja.

Investira se u napredak kada ide najbolje. Kada krene nizbrdo, tada već kasnite. Kada kasnite, duplo više gubite.

Komentari
Prethodni članakOŠ Ante Starčević Rešetari u posjetu gradskim ustanovama
Sljedeći članakWorldskills Croatia – edukativne radionice za učenike i nastavnike strukovnih predmeta