Ovo nije novi broj pošte moga grada, niti je iznos prosječne neto u našoj županiji (brodsko-posavskoj). 11 719 je broj stanovnika Nove Gradiške na Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (Popis 2021.).

Kada usporedimo rezultat popisa s onim obavljenim prije deset godina kada je popisano 15.833 stanovnika, bilježimo gubitak od 4.114 naših građana. Sve sumnje i nagađanja su se potvrdila, gotovo trećina stanovništva odeselila je iz naše zlatne ravnice.

Ako svojim stavom i primjerom mogu na ikoga od čitatelja mojih blogova utjecati, onda bih rado sada ostavila traga. Želim da se građani manjih sredina osvijeste da je život u manjem mjestu prednost, a ne mana. Da nam naša geografska pozicija nudi ogromna agrarna bogatstva, koja dovoljno ne eksploatiramo u našu ekonomsku i zdravstvenu korist. Da su manja mjesta idealna i za razvoj proizvodnji, gradnju proizvodnih pogona, logističke centre, lagere… jer mi imamo dovoljno prostora, a i troškovi istih su znatno niži. Da je naša infrastruktura i povezanost dovoljno jaka da nam ne predstavlja prepreku u bilo kojem biznisu kojeg želimo razvijati. Da smo bliže morskom prometu više no što smo toga svjesni, a morski prijevoz dobara je do četiri puta jeftiniji od svakog drugog izbora prijevoza. Da ipak živimo u državi u kojoj radnik ima svoja prava i u kojoj postoji životno-radni balans. Spominjem i to da su susjedne države udaljene na par sati vožnje i da postoje brojne mogućnosti suradnje.

Kada nas promatra neka osoba s nekog drugog kontinenta prepoznaje i vidi sve ono što mi podrazumijevamo pod normalno. I upravo to normalno nas dovodi do toga da ne prepoznajemo više oko nas što su naše prednosti i što su naše kvalitete.

Kada me klijenti pitaju „Mirela, u koji posao se sada isplati ulagati“, odgovor je „pravu priliku trebamo sami prepoznati, a obično se nalazi negdje oko nas posuta sa slojem prašine“.

Znamo svi što znači egzistencija i kako privatno i poslovno svaki korak stoji neku cijenu i sve košta neki iznos novca, koji prije svega treba zaraditi. Razumljivo je zašto je toliko puno naših sugrađana napustilo Lijepu našu i potražilo bolje sutra u nekim drugim (uglavnom) Europskim državama. No, to bolje sutra i bolje danas postoji i u našoj državi i u našim gradovima i mjestima. To govorim iz vlastitog iskustva, jer u posljednjih nekoliko mjeseci zaposlila sam tri nova djelatnika!

Svima želim da prepoznate svoje prilike i da ih oplemenite za sebe i ljude oko sebe na najbolji mogući način.

Komentari
Prethodni članak251 novooboljela osoba od COVID-19 u proteklih 24 sata, jedna osoba preminula
Sljedeći članakTržište rabljenih automobila 2021.: 5 zanimljivih činjenica